Bash a Ubuntu přímo ve Windows 10? Snadno!

Vyznáte se v prostředí Linuxu a rádi byste příkazovou řádku ve Windows 10 obohatili o klasický Bash? Nyní je možné tyto dva světy propojit snadněji, než kdy dříve.

Už od roku 2016 je díky naslouchání Microsoftu požadavkům uživatelů možné ve Windows využívat rozmanitosti klasického Bash shellu. Dříve byla tato funkce dostupná zejména v rámci Insider Preview programu, nyní je již nějakou dobu uvolněna pro běžné uživatele a v rámci Insider Preview je nastíněn i další směr, kterým by se mohla tato funkce systému dále ubírat (respektive již se ubírá).

Instalace je velmi jednoduchá při následování kroků z tohoto oficiálního návodu přímo ze stránek Microsoftu.

Jelikož jsem zrovna řešil, jak do Windows dostat Git, přišla mi tato funkce vhod (ano, pro Git existují instalátory i pro WIndows, avšak toto se mi aktuálně zdá jako lepší a přirozenější alternativa).

V mém případě (stále jsem neobdržel Fall Creators Update), jsem pro instalaci musel zapnout vývojářský mód (dostupné v panelu nastavení Windows v záložce Aktualizace a zabezpečení/Pro vývojáře).

Do konzole pak bylo třeba zadat následující příkaz:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

Tento příkaz zajistil instalaci subsystému pro běh Linuxu v prostředí Windows 10. Následně stačilo restartovat počítač a opět v konzoli zadat příkaz „bash„. Poté došlo ke stažení a instalaci distribuce Ubuntu, která zpřístupnila prostředí Bash shellu ve Windows.

Po dokončení instalace můžete plně užívat výhod Linuxu ve Windows.

Takovou „integrací“ linuxového jádra do Windows se otevírají dveře mnoha dalším funkcím a možnostem využití samotných Windows – velice se například usnadnilo využití aplikací, jejichž vývoj je primárně soustředěn na Linuxové systémy (například Git, Apache a nepřeberné množství dalších aplikací nejen pro vývojáře).

V budoucnu, respektive v těchto dnech (po ostrém vypuštění Fall Creators update, který je aktuálně postupně uvolňován na vhodná zařízení), je počítáno přímo se snadnou integrací v rámci instalace také přímo prostřednictvím Windows Store, avšak stále je třeba mít spuštěn vývojářský mód a nainstalováno rozšíření Windows Subsystem pro Linux.

Třeba se v budoucnu dočkáme i přímé podpory aplikací určených pro Android, když už Microsoft pohřbil svá mobilní Windows.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *