Recenze in-ear sluchátek SoundMagic E10

Jelikož často cestuji hromadnou městskou dopravou, začal mi v poslední době vadit onen všudypřítomný hluk motorů, dopravy a velkoměsta, a já se začal ohlížet po něčem, co by mi mohlo posloužit částečně jako ucpávky do uší, a částečně třeba také jako trochu kvalitnější věc pro reprodukci hudby. Na trhu je momentálně k dispozici záplava in-ear sluchátek a mezi populárnější a levnější (a všude dostupné) modely se řadí například Sennheiser CX-300 II či ještě levnější Creative EP-630. Oba modely mají spoustu kladných recenzí, nicméně najde se i určité množství záporných, které poukazují především na chatrnější provedení kabelu, a sem tam i méně vyvážený a pro některé velmi přebasovaný zvuk, který je v dnešní době tak oblíbený (basy jednoduše dodávají sebejistotu :-)). Stojí za to připlatit si za dražší SoundMagic E10 nebo třeba jiná sluchátka a co za „neznámou“ značku to vlastně SoundMagic je? Na to se zkusím v této recenzi zaměřit.

Představení

SoudMagic je původem čínská značka, která se údajně snaží zaměřit na zvukově kvalitní sluchátka za přinejmenším přijatelnou cenu. Značka je to poměrně mladá, nicméně podařilo se jí už na trh vychrlit pár, dle recenzí slušných kousků, a sluchátka E10 patří právě mezi ně.

Sluchátka SoundMagic E10

Jak sluchátka hrají?

Dnes to vezmu trochu naruby a rovnou se podělím o to nejdůležitější – tedy o pocity ze zvukového podání SoundMagic E10. Opět prosím berte na vědomí, že každý slyšíme jinak a každý má rád odlišné zvukové podání. Bude to tedy poněkud subjektivní :-).

Je zvuk opravdu tak parádní, když okolo těchto sluchátek dělá spousta lidí dělá takový hype? Ano, i ne. Jednoduše pokud přecházíte z dodávaných špuntů k telefonu či pecek, nebo levnějších sluchátek okolo 400 Kč, zvuk vás dozajista ohromí. Pokud však máte zkušenosti třeba s kvalitnějšími náhlavními sluchátky a rádi si pustíte hudbu i na lepší domácí audio sestavě, tak vás to asi ze židle úplně nezvednou, nicméně tím určitě nechci o E10 říct nic špatného. Zvukovou kvalitou jsou to sluchátka, s přihlédnutím k ceně, opravdu velmi dobrá. Sluchátka mají velmi detailní a přesné podánínejsou zde navíc takové násilné dunivé basy, na které je člověk zvyklý třeba od Sennheiseru (CX 300 II a jiné), nicméně není to podle mého názoru není vůbec na škodu. Basy mají takto totiž mnohem více detailů a mně osobně toto podání přijde mnohem příjemnější, jelikož basy tolik nepřebíjí střední a vyšší frekvence. I přes tento fakt bych sluchátka určitě zařadil do řady těch více „basových“ a z tohoto hlediska by tedy snad zklamat neměla. Občas jsem obzvláště při počáteční používání pozoroval, že basy a středy se v určitých písničkách trochu podobají „plácání do bláta“, ale stačila chvilka laděni s ekvalizérem a bylo vystaráno – zdá se mi, že tato zvuková vlastnost se po několika hodinách užívání ze sluchátek vytratila a basy jsou nyní velmi příjemné. Celkově po vyladění ekvalizéru jsem byl se zvuk nadmíru spokoje, nicméně i bez něj sluchátka znějí velmi dobře a poslech bez užití ekvalizéru je příjemný a vyvážený. Pokud hledáte sluchátka se silnějšími basy, mohu v podobné cenové kategorii doporučit například sluchátka anglické firmy – RHA MA350, která jsem měl také možnost vyzkoušet (basy jsou opravdu velmi, ale veeelmi hutné, hluboké a pronikavé a stále tolik nepřebíjí středy a výšky). E10 mi však přišla zvukově o něco vyrovnanější, proto jsem zvolil je.

Co se týče výšek a středů, nemám příliš co vytknout, opět velmi detailní, ale občas mi přišly takové nějaké … nemastné, neslané – opět platí to samé, co u basové stránky zvuku, tedy lehké vyladění ekvalizérem a po několika hodinách jsem si prakticky neměl na co stěžovat. Kytarová sóla zde určitě nezaniknou a akustická kytara se zpěvem se také poslouchá na E10 velmi dobře. Podle mě by si sluchátka měla hravě poradit se všemi druhy hudby – zkoušel jsem vážnou hudbu, DnB, death metal, metalcore, dubstep a mnoho dalšího, a rozhodně jsem se nikde nesetkal s tím, že by na tento styl sluchátka neměla. Zvukově tedy opravdu nemám příliš co vytknout – znějí dobře i při vyšší hlasitosti a s časem užívání se mi zvuk sluchátek líbil více a více. Ve zvuku lze navíc nalézt i určitou „prostorovost“, které vyniká také díky poměrně dobrému utlumení okolních zvuků, ale o tom níže.

Provedení, utlumení a jak sedí v uších

Z obrázků to asi nepůjde příliš dobře poznat, ale E10 jsou poměrně rozěmrná sluchátka, která vám, pokud máte menší uši, mohou po nasazení trčet i ven. Pokud možno, silně doporučuji osobně sluchátka před koupí někde vyzkoušet. Šasí sluchátek je jinak provedeno ve skutečné kovu (což je v této cenové hranici celkem plus) – mohla by tedy teoreticky vydržet o něco více, než běžná plastová sluchátka.

Sluchátka SoundMagic E10

Někteří uživatelé design sluchátek chválí a údajně jim vzhledově přidává na hodnotě, mně to přijde spíše opačně – poměrně výrazné barevné přechody a potisky působí na sluchátkách trochu levně. Špatně ale rozhodně nevypadají – na to si nicméně udělejte názor sami :-).

Sluchátka jsem kupoval hlavně kvůli utlumení vnějších zvuků – tuto roli plní celkem dobře, i když bych si to určitě dokázal představit lépe. Po zvolení správných nástavců bych utlumení přirovnal třeba ke sluchátkům Sennheiser CX 175 a podobným. Pro lepší utlumení je možno zakoupit také nástavce Comply TX400, se kterými jsou E10 kompatibilní, anebo si můžete nástavce vyrobit sami ze špuntů do uší, potom je efekt utlumení také solidní ;-). Co se týče hmotnosti sluchátek, ta je údajně dle specifikací 11 g, což je celkem optimum vzhledem k provedení šasi. Z uší mi zatím sluchátka nevypadla ani jednou.

Zapomněl jsem zmínit ještě další velmi důležitou část sluchátek – kabel. Sluchátka disponují krouceným kabelem, který by měl údajně zlepšit jeho životnost, což by mohlo být pro některé uživatele klíčové. Kabel má lesklé provedení a nezasekává a nemotá se tolik, jako běžné gumou potažené kabely. Kabel také nelze tak dobře ohnout, což bych viděl jako výhodu zamezující nadměrnému fyzickému opotřebení. Kabel tedy chválím jako praktickou a funkční věc, co do zvuku má také dozajista velký vliv. Mnozí také jistě ocení opravdu malý „mikrofonní“ efekt kabelu – nějaký minimální tam je, ale nijak mě neruší. Se sluchátky můžete bez problémů chodit, aniž byste většinu času poslouchali nárazy kabelu do oblečení či jeho jiné pohyby.

Pochvalu bych také dal za kovové provedení konektoru jacku a kovové provedení rozdělovače signálu levého a pravého sluchátka. Opět mi to subjektivně přidává na pocitu odolnosti sluchátek. Jack na konci kabelu je rovný a konektor je pozlacený. Délka kabelu je pak tradičních 120 cm, což plně dostačuje na většinu použití.

Obsah balení

Krabička balení je poměrně vzhledná a na rozdíl od jiných výrobců není celá provedená v nedobytném plastu, ale v papíru, takže se ke sluchátkům dá dostat i bez nůžek (hurá!). V balení potom najdete kromě sluchátek stylové pevné pouzdro na zip, které sluchátka jistě spolehlivě ochrání, a také celkem 6 párů různých silikonových nástavců do uší. Zapomněl jsem ještě na klipsnu pro uchycení sluchátek k oblečení. Kupodivu zde nebyl žádný manuál či upozornění, jež často bývá jinde.

Dodávané příslušenství je tedy celkem bohaté a určitě udělá radost.

Specifikace

Sluchátka disponují poměrně širokým frekvenčním rozsahem 15 Hz~22 Khz a nabízejí citlivost 100 (+-2) dB. Impedance je pak 16 Ohmů a maximální výkon vstupu 20 mW. Za zmínku pak určitě stojí větší, 10 mm neodymiové měniče, kvůli kterým jsou zřejmě sluchátka objemnější.

Závěr

Za cenu do 1000 Kč se podle mého názoru jedná o vynikající sluchátka s detailním zvukovým podáním. Basy jsou prokreslené, živé, na dobré úrovni a při tom stále nijak výrazně nepřebíjí středy či výšky. Chválím celkové provedení sluchátek – co do odolnosti působí tak, že skutečně něco vydrží. Kroucený kabel, kovové provedení konektoru a šasi sluchátek … tyto věci jsou opravdu přesvědčivé. Všechny uváděné vlastnosti spojené s dodávaným příslušenstvím v balení činí tato sluchátka poměrně atraktivní záležitostí, za kterou se možná osvědčí si připlatit.

 

3 komentáře u „Recenze in-ear sluchátek SoundMagic E10“

  1. Dobrý den, díky za recenzi. Rád bych se informoval, kde byly sluchátka zakoupeny, vsude totiž uvádějí že obal je pouze nějaký pytlík. Moc dekuji za informaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *