Jak zprovoznit Dolby Home Theater na Windows 10 u Lenovo Ideapad Z500

Je tomu už pár roků, co jsem zde psal recenzi na Lenovo Ideapad Z500 … no, mohu prohlásit, že notebook stále drží bez problémů, nicméně za svoji životnost se již dočkal pár upgradů systému – Windows 8.1 a teď Windows 10. Přesto, že notebook je vybaven zvukovým rozšířením Dolby, neposkytoval už od Windows 8 software dodávaný výrobcem možnost pokročilejší úpravy zvuku, jaká je dostupná přes utilitku Dolby Home Theater. Ve výše uvedené recenzi jsem zmínil, že se mi tuto utilitku nakonec povedlo zprovoznit a úspěšně používat, nicméně to se změnilo s upgradem na WIndows 10, kdy tento program již nebyl nadále k dispozici.

Jak dostat Dolby Home Theater zpátky?

Postup je velice podobný, jako od Windows 8, nicméně přibyla zde jedna klíčová komplikace – Windows 10 v základu poněkud drze instalují nejnovější ovladače zařízení bez ohledu na to, zdali to uživatel chce, či nikoliv. Takže vesele instalujete starší kompatibilní drivery a on si je po chvilce přeinstaluje novějšími a tohle se děje pořád dokola. Pokud tedy chcete starší Dolby Home Theater utilitku, je tomu třeba zabránit, jak na to?

Najeďte si do nastavení systému, zde vyberte možnost upřesnit nastavení systému. Dále navigujte na záložku hardware a „nastavení instalace zařízení“ je to, co hledáte.  Zde pak stačí zvolit možnost „ručně zvolit další akci“ a nikdy neinstalovat software ovladače…

Nyní můžete přes správce zařízení bez starostí odinstalovat veškeré ovladače spojené se zvukovým zařízením Realtek High Definition Audio. Pro instalaci na notebook Ideapad Z500 stáhněte poslední drivery pro Windows 8, konkrétně verzi 6.0.1.6798 (odkaz zde) a k tomu si stáhněte také Dolby Home Theater pro Ideapad S430 (odkaz zde). Nainstalujte drivery zvukové karty, restartujte, nainstalujte Dolby Home Theater a máte vystaráno, je to zpátky. Užívejte Windows 10. 😉

Dodatek 8. 9. 2015:

I přesto, že jsem automatickou instalaci zakázal návodem výše, stále se mi do počítače instalovaly například nejnovější (ačkoliv vadné) grafické drivery. Po tom, co se mi v důsledku tohoto úplně znehodnotila instalace Windows a byla třeba přeinstalace, jsem zjistil, že Microsoft rafinovaně vydal samostaný „fix“ pro řešení těchto problémů.

Jedná se o aplikaci, pomocí které si můžete konečně zakázat automatické aktualizace na nefunkční a nežádoucí drivery. Ke stažení je zde.

Ačkoliv toto asi nakonec není vina Microsoftu, přesto by bylo vhodné, kdyby byl Windows více otevřený a měl více nastavení, která skutečně fungují a jsou dostupná alespoň podobně, jako u systému postavených na Linuxu.

Mohlo by vás také zajímat:
Jak získat zpět nastavení jasu u Lenovo Ideapad Z500 na Windows 10

3 komentáře u „Jak zprovoznit Dolby Home Theater na Windows 10 u Lenovo Ideapad Z500“

  1. Ahoj, snažím se nainstalovat Dolby na Win 10 ae při jeho pokusu to napíše hlašku že potřebuji mít nainstalovane PCEE. Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *