Recenze sluchátek Sennheiser MX 375 + menší srovnání

Dnes se podíváme na pecková sluchátka MX 375 německé firmy Sennheiser. Tato sluchátka užívám již přes dva roky, a tak jsem si řekl, že bych k nim něco mohl napsat. Podělím se s vámi tedy o nějaké zkušenosti a srovnání s jinými.

První, co zaujme, je asi cena – dnes se stále prodávají okolo hranice 400 (+-50 Kč) korun a za tyto peníze sluchátka již z obalu slibují extra silné basy a poměrně dobrou technickou specifikaci. Konkrétně se jedná o frekvenční rozsah od 18 Hz do 22 kHz, citlivost až 122 dB/mW a impendanci 32 Ohmů. K tomu všemu jako bonus získáte v balení krom sluchátek také pouzdro na přenášení a samozřejmě pár pěnových náušníků.

Již od pohledu jsou sluchátka poměrně dobře odlišitelná od ostatních sluchátek momentálně na trhu a vzhledově tak nejsou úplně nudná :). Co se týče hmotnosti, tak ta je oproti jiným sluchátkům poměrně malá – u některých jedinců se může vyskytnout problém s vypadáváním z uší. Přesně jsem ji neměřil, ale sluchátka bych označil jako lehká. Onen problém s vypadáváním může také souviset s trochu nestandardním provedením … každý má ale tvar ucha jiný a každému budou pravděpodobně sedět jinak, já s nimi problém něměl. V případě nějakého nepohodlí jsou zde každopádně přibalené „náušníky“, se kterými já osobně po chvilce ani nepoznám, že v uchu vlastně nějaká sluchátka mám. Délka kabelu je 120 cm, což je dnes řekl bych plně dostačující standard. Na konci kabelu je pak „pozlacený“ 3,5 mm zahnutýjack. Kabel má soft-touch povrch a neklouže tak po látkách. Síla kabelu je větší, než u špuntů a zalomení či přetržení jsem se po dvou letech užívání nedočkal.

Sluchátka Sennheiser MX 375

Nyní pár poznatků k tomu nejdůležitějšímu – zvuku. Citlivost sluchu se u každého člověka může lišit a tento názor je tedy opět třeba brát s rezervou. Přidám však pár srovnání.

Výrobci slibované silné basy jsou skutečně extra silné! Sluchátka si poradí i s přepálenými, velmi silnými basy bez velkého zkreslení a vibrovat vám potom bude celé ucho… Za toto tedy velká pochvala. Středy a výšky jsou pak také na velmi dobré úrovni a hlavně se nic mezi sebou nebije. Jediné, co bych na sluchátkách ve zvukovém podání ještě vylepšil, jsou výšky. Úroveň mají dobrou, nicméně na takové Sennheisery MX 475 nemají. Zvukovou kvalitu bych přirovnal k velkým sluchátkům Sennheiser HD 205 – zvukově téměř to samé, ale v mnohem menším provedení (je však nutné odmyslet fyzické výhody velkých HD 205 :)). Co se týče hlasitosti přednesu, tak sluchátka mají výše zmíněnou citlivost až 122 dB/mW – jsou tedy poměrně dost hlasitá a já je při poslechu ještě uměle zeslabuji na nižší stupeň hlasitosti. Po zvukové stránce bych pak nakonec MX 375 nevytkl za částku, za kterou se prodávají, asi nic. Basy kopou a zvuk „má koule“, nic zde nechybí. Při použití ekvalizéru (což je nutnost snad u každých pecek v této cenové relaci) by neměl být problém nasměrovat zvuk lezoucí ze sluchátek jakýmkoliv směrem dle preferencí uživatele – Já osobně se soustředím spíše na hloubky a zároveň výšky, ale tak, aby středy nezanikly a zvuk měl stále dostatek detailů … v metalu musí kytara pořádně živě říznout a sólo být pěkně probarvené, včetně vokálů :-).

Ve zvukovém porovnání například s MX 475 jsem již zmínil horší přednes výšek, ten je u MX 475 na skutečně velmi dobré úrovni. Nicméně u MX 475 prakticky úplně chybí basy – bez použití ekvalizéru jsem tak měl problém slyšet kopák u bubnů a basa jako kdyby neexistovala. Obecně mi přišly výšky dost přepálené. MX 475 se tedy soustředí na vyšší tóny a potěší spíše posluchače country a možná opery, než někoho, kdo hledá basy a obecně nižší tóny. Co se týče provedení, tak MX 475 vypadají kvůli lesklému provedení dle mého o dost hůře, vzhledem k tomu, že jsou dražší. V uchu také nebyla tak komfortní, jako MX 375. Líbilo se mi na nich ale lepší provedení zahnutého jacku, který tolik netrčí ven, jako u MX 375.

Měl jsem také možnost porovnání se sluchátky AKG Y15. Tato sluchátka se zvukově pravděpodobně nejvíce blížila přednesu MX 375. Zvukové podání bylo vyvážené a opět se mezi sebou nic nebylo. Basy ovšem ani po ekvalizaci neměly tak dobré podání a ani výšky se mi tolik nelíbily. Vzhledově bych zařadil Y15 někam mezi řadu sluchátek za 150,-. Provedení na mě působilo levně a nezachránila to ani mřížka na svrchní straně sluchátek. Líbilo se mi naopak pogumování vnitřních krajů náušníků. Oproti MX 375 měla sluchátka také mechanické zesilování hlasitosti na kabelu – na jednu stranu příjemná věc, na stranu druhou se jedná o poměrně nehezký a také nepraktický prvek. Hlasitost se upravuje pomocí velkého posuvníku, který se pod oblečením hýbe sám, jak chce, bohužel prostě moc trčí ven. Y15 jsou opět sluchátka dražší, než MX 375.

A do třetice mohu nabídnout srovnání se sluchátky trochu odlišného druhu – se špunty. Zde se budu věnovat pouze zvukovému srovnání se sluchátky Sennehiser CX 175 a LG QuadBeat 2. CX 175 jsou sluchátka o řád výše a je to slyšet i na jejich zvukovém podání. Zvuk je jednoduše mnohem více živější a detailnější, než u MX 375, a to jak ve výškách , tak v basech. Basy jsou u CX 175 také velmi silné. LG QuadBeat 2 pak nabídnou také velmi podobný zvuk jako MX 375, podobné basy, nicméně již ne tolik prokreslené a tak extrémně silné (stále jsou však velmi silné a soustředěné spíše na jejich vyšší hladinu a všeobecně se soustředí více na středy). Sluchátka LG mají také slabší výšky.

Sennheiser MX 375 bych tedy zhodnotil jako skvělá sluchátka a za nabízenou cenu poskytnou uživateli velmi dobré zvukové podání a prvotřídní provedení. Potěší pravděpodobně vyznavače všech žánrů, jelikož zvuk je poměrně dobře vyrovnaný a hloubky, středy ani výšky mezi sebou nesvádějí souboj. Popravdě řečeno, ono podání hlubších tónů je u MX 375 poměrně dost návykové. Za mě tedy jednoznačné doporučení.

Jedna myšlenka na “Recenze sluchátek Sennheiser MX 375 + menší srovnání”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *