Učení, napětí, stres – jak se snadněji soustředit?

Do začátku testu zbývá už tísnivě málo času a vy jste se na to ještě ani nepodívali? Potřebujete se soustředit na práci, přemýšlet nebo se prostě uklidnit? Přesně pro vás jsem připravil následujících pár odkazů a tipů dle vlastní zkušenosti ;-).

Pokud máte třeba před testem a všude kolem vás lítá kdo ví co, neustále nějaké rozptylování, rušení, a podobně, vyzkoušejte stimulaci sluchem :). Někdo si pouští klidnou hudbu, někdo přímo meditační, někdo má jiné způsoby.

Soustředení

Určitě jste si někdy všimli, že se vám v určitém prostředí/určitých situacích učí lépe, než za jiných okolností. Například z reakcí mnoha studentů jsem zjistil, že nejlépe se učí na poslední chvíli v hromadné dopravě cestou do školy – je zde většinou menší ruch, méně výrazně rušivých věcí a čas účelně plyne. Někdo se pak soustředí lépe v knihovně, opět za tiššího šumu, někdo se radši učí hezky na zahradě za zpěvu ptáků (pokud je ta možnost :)). No a na někoho zase stimulačně působí naopak déšť, bouřka a pořádná „fujavice“ venku.

Pocit, že se nacházíte v těchto situacích, se dá navodit právě sluchem pomocí různých smyček zvuků, nahraných právě z těchto prostředí. Jsou to právě ony nerušivé zvuky na pozadí, které mohou pomoci v soustředění a odradit vás od rozptylujících věcí.

asoftmurmur.com

Web asoftmurmur.com se zabývá právě touto problematikou – je zde k dispozici několik smyček zvuků z různých prostředí, které je možno libovolně kombinovat. Já osobně jej používám prakticky při každém učení – čím lepší ozvučení si zajistíte, tím lepší bude iluze a efekt prostředí – mimochodem lze to použít i jako vtip – třeba s deštěm – na kamarády či spolubydlící na koleji … po chvilce jim začne být divné, jak to, že prší, a odkud zpívají ti ptáci :).

Komu by nestačily uvedené zvuky, může si projet celý seznam stránek s podobnou tématikou, který je k dispozici na www.ldrmagazine.com … a můžete využít nejen zvuky.

Stres a napětí

Pro stres a napětí je tu jedna perla na závěr – mnozí z vás asi už slyšeli slavný – prakticky monolog – o opravě starého Lakatoše – kdo ne, odkaz na celou situaci je (UPOZORNĚNÍ – stáhněte si zvuk a počítejte s bohatým výčtem nadávek) zde. No a když zrovna nemáte možnost se vyřvat, nechte to na někom jiném :). Na webu milujipraci.cz jsou k dispozici vystřihané hlášky právě z předchozího příběhu, můžete si je i stáhnout.

Přeji vám klid a čistou mysl.

Ještě jeden tip – pro lepší soustředění a paměť můžete zkusit třeba také Brain Workshop, viz článek:
tomasfenyk.cz/2012/02/brainworkshop-zlepsete-si-pamet-a-kreativitu/.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *