Praktické prostředí pro Android – Smart Launcher 2

V dnešní nepřeberné nabídce launcherů pro Android zařízení může být těžké (a někdy už i otravné) vybrat si ten pravý – a je to právě paradoxně ona široká nabídka, která podle mého názoru táhne Google Play všemi směry, jenom ne ke kvalitnímu obchodu s aplikacemi pro Android (je otázka, jestli tam vlastně Google směřuje).

Abych ale jenom nehanil, občas na Google Play a různě na webech vykoukne nějaká ta zajímavá aplikace – ve většině případů se jedná o již zaběhnuté aplikace z předchozích let rozmachu Androidu :). Dneska bych se rád velmi krátce zaměřil na launcher jménem Smart Launcher 2. Jde se o jednu z těch zaběhlejších aplikací (pokud počítáme první verzi, druhá verze se pak oddělila), která je na Google Play už nějakou tu dobu. Mezi hlavní rozdíly oproti jiným konkurentům bych zařadil absenci vícera ploch, snadné použití a zaměření na praktičnost a rychlost.

Pokud jste tedy zjistili, že nepotřebujete nutně 7 ploch, 3 plochy a vlastně vám bude stačit jenom jedna, ze které se snadno dostanete všude, kam potřebujete, je pro vás Smart Launcher 2 ideální volbou. V základní verzi je launcher zdarma, placená verze pak nabízí pár „fičur“ navíc, jako jsou například lockscreeny, nějaké widgety a další věci, bez kterých se člověk obvykle obejde. Cena placené aplikace je aktuálně okolo 80 Kč.

Jak to tedy vypadá? Ústředním motivem launcheru je obrazovka s hodinami a pár ikonkami, které si můžete libovolně nastavit, včetně množství a složek. V první verzi programu bylo možné uspořádat ikonky do „květinky“ (kruhu), dneska není problém nahodit je do řady. Nabídka aplikací je pak přístupná přes tlačítko (jeho poloha je také nastavitelná), nebo gestem (či kombinací obojího). V aplikaci je pak jinak možné definovat vlastní akce pro gesta prováděná na hlavní ploše.

Ikonky a prostředí nabídky aplikací je pak možné přizpůsobit pomocí dostupných šablon (většina z nich je zdarma). Dříve jsem se potýkal s problémy ohledně plynulosti stažení lišty při nižších taktech, po posledním updatu toto již ale nepozoruji.

Já osobně jsem tento launcher zvolil právě kvůli jeho jednoduchosti – widgety používám úplně minimálně, nebo vůbec a vyhledávání aplikací v jejich nabídce mě taky moc nebere – Smart Launcher 2 má v nabídce možnost rychlého vyhledávání a aplikace jdou snadno přeskupit dle potřeby. Další výhodou je, že launcher rychle běží i na postarších telefonech, jako je třeba HTC Wildfire.

Pokud se zaměřujete na praktické použití a chcete mít na ploše jenom to, co skutečně používáte, doporučil bych se podívat ještě po novém launcheru Aviate, na který se možná v budoucnu zaměřím také.

Smart Launcher 2 (Google Play)

Glovebox

Rád bych se dneska ještě zmínil o liště s aplikacemi, která je vždycky po ruce – Glovebox. Podobných řešení je na Google Play zase mraky (většina z nich s prapodivnými přístupovými právy bez odůvodnění), ale Glovebox si mě získal jednoduchostí a dostatečnou funkčností, kterou poskytuje ve verzi zdarma. V kombinaci se Smart Launcherem je to pak ideální řešení pro snadnou a rychlou práci v rámci Androidu. Lištu je jinak možné tahat ze všech směrů, odkud si sami určíte – zde pak můžete umístit i „tahátko“ pro označení daného místa, nebo jakýkoliv aktivátor úplně skrýt, aby vám nepřekážel :). Samozřejmostí je možnost nastavení vzhledu a vkládání složek (a mnoho dalšího). Pro mě je jediným zásadním omezením počtu aplikací na liště na 8 … zatím mi to ale stačilo.

Glovebox (Google Play)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *