Recenze headsetu Logitech G430

Naskytla se mi možnost vyzkoušet si herní headset G430 od firmy Logitech, a právě jemu je dnešní recenze věnována. G430 je jakousi „zlatou střední cestou“ v porovnání s ostatními typy, které Logitech nabízí. Bonusem je pak možnost připojení přes USB zvukovou kartu, která je dodávána se sluchátky. Pojďme se tedy na headset podívat blíže.

Sluchátka Logitech G430

Balení

Balení je větší a oproti jiným headsetům to není žádná výjimka – nejedná se přeci o nějaké špunty. Uvnitř se pak nachází samotný headset spolu se zmíněnou USB zvukovou kartou a uživatelskou dokumentací.

Provedení

Opět se zmíním o tom, že Logitech si u svých produktů zakládá na kvalitním a precizním provedení … no a u tohoto headsetu tomu není jinak. Povrch je zhotoven z matných černých plastů, které jsou doplněny o modře zbarvené designové prvky. Stejnou modrou barvu pak dostaly také náušníky (které jsou samozřejmě vyměnitelné), polstrovaná opěrka hlavy a látková izolace kabelu, který ze sluchátek vystupuje. Samotný kabel je dlouhý přes 2 metry (přesněji 2,3 m) – jeho délka by tedy neměla být překážkou při užívání. Na kabelu je také umístěný ovládací panel, který obsahuje kolečko pro regulaci hlasitosti a posuvný vypínač pro zapnutí/vypnutí mikrofonu, je zde také možnost jej snadno pomocí klipsu přichytit třeba na triko. Kromě onoho panelu je zde také pásek se suchým zipem pro smotání přebytečného kabelu. Vrátím se k samotným náušníkům – ty jsou poměrně velké a díky tomu se vám do sluchátek vejde celé ucho, což je skvělé při několikahodinovém užívání, protože náušníky pak správně tlumí tlak sluchátek na oblast uší a kolem uší, místo toho, aby vám nepříjemně tlačily na celé ucho, jak je tomu zvykem u jiných sluchátek (a obzvláště nepříjemné to je při užívání sluchátek s brýlemi). Ke správnému usazení sluchátek na uši je také možné náušníky otočit v rozsahu 0 až 90°, což ve výsledku napomáhá i šetrnějšímu zacházení při přepravě. Při nasazení headsetu pak dojde k malému utlumení vnějších zvuků – přehled toho, co se děje kolem vás tedy neztratíte. Na levém sluchátku se pak nachází výklopný mikrofon, který je na konci možné variabilně naklonit dle aktuální potřeby do všech stran. Tkanina použitá na povrch náušníků je příjemná a ani po dlouhodobém užívání se uši nepotí. Most headsetu je pokryt plastem a jeho délka je nastavitelná vysunutím vnitřních kovových částí po stranách. Působí také pevně a jeho zlomení bych se nebál. Celý headset je poměrně lehký a ani po delším hraní nikde netlačí. Zvukový vstup sluchátek a výstup mikrofonu obstarávají dva oddělené 3,5 mm jacky, které jsou odlišeny barvou a symboly, takže si je určitě nespletete. Pro zapojení do počítače pak máte možnost volby zapojení standardně přes jack, či přes dodávanou zvukovou kartu. Jaké rozdíly tyto zapojení přináší popíši v další části recenze.

Zvuk

Zapojení přes jack

Při zapojení sluchátek pouze přes jack se mohou někteří uživatelé (včetně mě) setkat s problémem absence samostatné zdířky pro mikrofon v počítači. V takovém případě holt jednu funkci headsetu nevyužijete. Kvalita podání zvuku je pak dle mého subjektivního hodnocení na dobré úrovni – sluchátka mají dobrý rozsah basů a také výšek, trochu mi ale možná scházely středy a basy byly občas slyšet až moc – toto je poznat zejména při poslechu hudby, ve hře vám to ale rozhodně tolik vadit nebude ;-). Sluchátka jsou tedy určitě vhodná i pro příležitostný poslech hudby, jejich zvukové podání mi ale přišlo nějakým způsobem nepřirozené (více basů, méně středů). Musím ale pochválit nezkreslené podání zvuku i při vyšší hlasitosti.

Zapojení přes USB zvukovou kartu

Dodávaná zvuková karta pak může pomoci vyřešit výše zmíněný problém se zapojením, k jejímu využití však budete muset stáhnout Gaming Software od Logitechu (pokud jste jej již nenainstalovali s jiným produktem herní řady). Tento program umožňuje snadnou správu všech herních zařízení od Logitechu, přičemž přináší také širší možnosti nastavení, které by jinak nebyly dostupné.

Sluchátka Logitech G430

Pro G430 přináší tento software kromě ovladačů pro samotnou zvukovou kartu také možnost využití prostorového Dolby 7.1 zvuku, jeho nastavení a volby ekvalizace. Zpočátku se můžete setkat s problémem využití aktuální zvukové karty, kde se bude prát vaše dosavadní s tou od Logitechu – problém stačí vyřešit nastavením „hlavního zařízení“ pro přehrávání/záznam, pak vše funguje bez problémů stejně, jako při zapojení sluchátek přes jack.

Sluchátka Logitech G430

Co se týče mikrofonu, tak ten by měl být schopný tlumit šum na pozadí a ostatně já jsem se s žádnými problémy z této strany nesetkal (resp. nikdo ze spoluhráčů si nestěžoval :-)). Velkou výhodou je, že už nemusíte křičet třeba do mikrofonu na notebooku/monitoru a spoluhráči vás jasně a zřetelně uslyší.

A jaký je vlastně onen „7.1 Dolby“ efekt? Ve hrách se může stát neocenitelným pomocníkem – rozhodně se podle něj snadněji určuje, kde se protivník/spoluhráč nachází a co se vlastně ve hře děje. V tomto případě je to rozdíl znatelný a jistě jej oceníte – zvuky mají mnohem lepší prostorový efekt. V případě hudby či filmů je vhodné poslouchat kvalitnější nahrávky a filmy s danou zvukovou stopou :-), já osobně jsem však tento efekt při poslechu hudby vždy vypnul.

Závěr

Za aktuální cenu okolo 2000 Kč se jedná o kvalitní headset, který výborně poslouží svému účelu a usnadní a zpříjemní hraní. Já osobně oceňuji dodávanou zvukovou kartu, kterou lze pak použít i samostatně s jinými sluchátky (ovšem opět s použitím Gaming Software). Výborná je také kvalita provedení a celkový komfort při užívání headsetu. Pokud jej však budete chtít použít například i na poslech hudby, může na vás zvukové podání působit malinko nepřirozeně. Pro teamové hráče je zde pak zabudovaný a pohodlně nastavitelný mikrofon, který podá kvalitní výstup.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *