Jak vyřešit chybné (ne)vypínání počítače ve Windows 8.1

Očekávaný 17. říjen 2013 pominul a update Windows 8.1 byl uvolněn veřejně do světa. Já jsem samozřejmě po dobrých zkušenostech s Windows 8 ani chvíli neváhal a ještě v den uvolnění jsem update stáhl a nainstaloval.

Bohužel, místo rozčarování z rychlosti a novinek po updatu akorát stále narážím na nějaké problémy.

Nevypínání počítače po updatu na Windows 8.1

První, co mi bylo divné, bylo nevypínání počítače, i když to uživatel přímo požadoval. Jediné, k čemu došlo, bylo zhasnutí obrazovky a pravděpodobně uvedení počítače do jakési „fáze klidu“. Nicméně disk stále běžel a kontrolky svítily vesele dál. Vypnutí bylo možné pouze podržením tlačítka napájení.

Řešením tohoto problému se ukázalo být vypnutí možnosti „rychlého spuštění“ v nastavení napájení (Ovládací panely/Možnosti napájení/Nastavení tlačítka napájení – Zapnout ryclé spuštění).

Jak vyřešit chybné (ne)vypínání počítače ve Windows 8.1

Od té doby se počítač již bez problémů vypíná.

Prázdná černá obrazovka při načítání Windows

Druhý problém není tak akutní, jako ten první, nicméně je otázkou, proč vůbec vzniká (zbytečně). Před updatem proběhlo načtení systému během chvilky, hned potom, co svou práci ukončil BIOS. Teď se po BIOSu objeví prázdná černá obrazovka, u které je v pozadí vidět plynulý přechod barvy z černé na mírně šedou (ale možná to je podsvícení monitoru, nevím). Tato obrazovka zde setrvá několik (hodně) vteřin a až po ní následuje přihlašovací obrazovka systému.

Proč to tam je? K čemu to slouží? Pravděpodobně se jedná o pozůstatek z obrazovky, kde se zde zobrazovalo logo a načítání sytému. No, každopádně teď je to trochu zavádějící a působí to, jako by se absolutně nic nedělo (a to nic trvá déle, než dříve). Přihlašování do uživatelského profilu trvá nyní po updatu také značně déle. Oproti Windows 8 se rychlost bootování až do systému zpomalila o několik desítek sekund. To snad nemůžou myslet vážně…

Pokusil jsem se o „čistý boot“ bez dalších aplikací a služeb, nainstalovat jsem nejnovější drivery, nicméně bez rozdílu.

Je otázkou, zdali by zda pomohla nová, čistá instalace sytému. Nicméně dělat ji kvůli takovému updatu, který dohromady nic nového nepřinesl (spíše naopak), mi přijde opravdu zbytečné. Nezbývá, než čekat, jak se k tomu Microsoft postaví, protože podobné problémy má dle počtu příspěvků ve fóru Microsoftu poměrně velké množství lidí.

UPDATE 8.11.2013:

Tak drivery jsem několikrát aktualizoval (zejména ten od NVidie) a počítač teď po zapnutí „fast boot“ startuje normálně, prakticky stejně rychle, jako před updatem. Nutno také podotknout, že za tu dobu byla vydána aktualizace pro Windows 8.1, která na toto samozřejmě může mít také vliv. Doporučuji tedy opět aktualizovat drivery a také systém Windows.

23 komentářů u „Jak vyřešit chybné (ne)vypínání počítače ve Windows 8.1“

  1. Trik s „rýchlym vypnutím“ mi pomohol. Vďaka.
    Okolnosti:
    – PC
    – OS: Windows 10
    – Problém:
    – po uspatí zhasla obrazovka
    – po vypnutí reštartoval, bolo nutné „tvrdé“ vypnutie

    Ako som postupoval:
    – vypnutie „Rychlého spúšťania“ v nastavení napájania
    – normálne vypnutie PC
    – po reštarte vypnutie PC cez HW tlačítko
    – štart PC + zapnutie „Rychlého spúšťania“
    – overovacie normálne vypnutie PC

  2. Mám prosbu
    Prosím vás, vždy když zapnu notebook tak se zobrazí načítání a píše to že probíhá automatická oprava…když dám ukončit pokračovat ve Windows 8.1 tak se to znovu vypne a zapne…teď to nepíše že probíhá automatická oprava ale diagnostika počítače… Když to naběhne tak to píše že se počítač spustil nesprávně… Budu moct rád za odpověď předem dík

  3. Dobrý den , prosím vás prečo mam len pri vypnuti len 2 moznosti vpnut a restarovat uplne zmizol rezim spanku , ked tam este bol tak sa nedalo otvorit pocitac dakujem pekne za odpoved
    Zdena

  4. Po výměně PC zdroje u W8.1 po vypnutí PC stále běží (na malé otáčky) ventilátor skříně, problikávají led na desce a poškubává ventilátor na zdroji. Zkontrolovány všechny konektory , ve správci napájení vyloučen režim spánku,hybridní režim spánku a režim hibernace. Resetován BIOS(vytažením baterie na cca 1/2hod.)
    Kde může být problém?

    1. problem je v cinskem skurvenem kabelu dodavan ktomu zdroji OBRACENA FAZE faze na vydlici a hlavne problem cinskeho zdroje a sitoveho vypinace prerusuje jen jeden pol !!! v tvem pripade prerusuje NULAK a FAZE je stale ve zdroji + uzemneni = problikavani led diody na MB muze poskubavat vetrak stalo se me to take 🙂

      lepe napsano na svorku N patri nulak neboli cesky minus a na svorku L patri faze neboli cesky plus 🙂
      sitovy vypinac by mel vzdy prerusit oba poly !!! ale cina dnes setri kde muze 🙂

  5. Rád bych používal „Rychlé spuštění“, ale po jeho zaškrtnutí v nastavení tlačítek napájení mi počítač nevypne, resp. zůstanou při černém displeji svítit všechny kontrolky. Po stisknutí svítícího tlačítka napájení se objeví zamykací obrazovka. Používám OS Windows 8.1, který jsem nedávno aktualizoval z Windows 8, právě, abych odstranil potíže s rychlým spuštěním. Dá se s tím něco dělat, aby ve Windows 8.1 fungovalo „Rychlé spuštění“ tak jak má ?

  6. Ahoj mam lenovo ideacare s510p win 8.1 a mam ten problem ze kdyz ho zapnu tak se mi nacte po napisu lenovo a nacteni biosu cerna obrazovka a po 5 minutach teprv prihlaseni a vsechny aktualizace mam aktualni pouzivam advanced system care 8

    1. Ahoj, tady může být velké množství příčin. Obecně nedoporučuji používat jakékoliv optimalizátory pro „zrychlení“ systému, jelikož velmi často se jedná naopak o systém brzdící bloatware bez účinku, který nakonec ani není třeba instalovat, pokud si uživatel kontroluje, co instaluje. Zkušenosti se softwarem uvedeným výše však nemám – určitě bych se zkusil podívat jaké aplikace při spuštění systému nabíhají … možná to umí zobrazit i onen software spolu s nějakým vyhodnocením. Také může být problém s drivery (grafika, či jiné) – zkusil bych zkontrolovat, zdali jsou všechny aktuální – mně způsobily podobný problém. Nakonec je taky možné podívat se do „Plánovače úloh“ v systému, kde jsou také vypsány služby, které se spouští na základě nějaké akce – zde zkontrolovat, jestli je tam něco podezřelého. No a nakonec se může jednat také o virus – je vhodné projet počítač nějaký skenerem, spolehlivý je například MBAM, který je zdarma.

      1. mozem sa spytat ked mam windows 10 po cistej instalaci a mi obas sam od seba vypne pc nevem dovod nastartuje znova vpohode ide a hockedy sa zas vypne moze to vyt sposobene aktualizaciami? lebo tie sa na 10 nedaju stopnut

      2. Aktualizace se dají (ačkoliv ne úplně jednoduše) zastavit, nicméně po určité době toho nastavení může odstavit Windows. Restartování může být způsobeno mnoha věcmi, stálo by za to pohrát si trochu s nastavením a případně zaznamenávat do nějakého logu, co se vlastně s počítačem děje.

  7. Ahoj,když vypínáte windows 8.1 musíte si dát pozor aby jste ho dobře vypnuli.Protože někdy se stává že zapnete notebook a ukazuje se jen černá obrazovka.Jak lze problém vyřešit?Tam kde máte tlačítko na zapínání musíte déle podržet (ale né tak dlouho stačí tak 3 vteřiny).

  8. Čau ja mam takovi problem měl sem windows 8 a aktualizoval sem to na windows 8.1 ale stla semi takovi problem vipnul sem pc vše v pořadku ale kdiz sem ho zapnul a přihlasilsem se taj nic nebilo jenom černa obrazovka s kursorem miši ale kdiž sem dal ctrl+alt+del tak sem pak dal spravce uloh tak bili nejake ulohi a mohl sem dat treba otevrit umisteni souboru tak semi otevrela normalni složka a ja sem se mohl podivat na na založku plocha a videl sem co mam na plochu tak sem prestu slozku otevrel google chrome normalne zo slo sousel sem aji odistalovat ovladac graficke karty a nepomohlo to tak sem si naistaloval zase windows 8 a moc rad bich šel zase na windows 8.1 ale bojim se že to zase bude nemužeš my nějak pocmt at mi to neděla už buď tak hodny díký moc

    1. Ahoj, zkus přes správce úloh/zobrazit více informací/soubor/spustit novou úlohu zadat „explorer“ a potvrdit. Měla by ti naběhnout alespoň plocha. Případně jestli vidíš alespoň nabídku start, pak pravým kliknutím na plochu/zobrazit/zobrazit ikony na ploše zobrazíš ikony.

  9. Občas se mi stane, že notebook přestane pracovat, zčerná obrazovka a přejde do režimu spánku. Když ho opět zapnu cca po minutě zase zkolabuje. Toto se opakuje dokud notebook nerestartuji. Nevíte co s tím ?

    1. Zdravím, zkusil bych přeinstalovat systém. Je také možné, že máte v systému (pokud je to Windows) nastavený režim pro uspání na nějaké procento baterie – také doporučuji zkontrolovat ve správci napájení, jestli tam není nevhodná hodnota :).

  10. Dneska rano jsem si zapla notebook a misto aby se zapl tak se vypina ale nevypne se cekala jsem tak pul hodiny a stale se nevypnul tak jsem ho vypla hlavnim to fungovalo ale jakmile jsem ho zase zapla bylo to cely zase dokola …. zkusila jsem vyndat baterku ale to take nepomihlo mam ho 2 mesice je to acer a stal 12000 tak prosim o radu (PS: bude jeste vubec fungovat )

    1. Tohle můež více věcí – naběhne notebook alespoň do BIOSu (objeví se při startu něco na obrazovce)? Začne se načítat systém? Vzhledem ke stáří notebooku předpokládám, že se na něj ještě vztahuje záruka – doporučil bych tedy asi nejlépe servis/reklamaci.

  11. Ahoj, u mé boužel problém přetrvává i když už sem zapnul rychlé spuštění …:( nějaké jiné nápady prosím ? 🙂

    1. Ahoj, možnost „rychlé spuštění“ bys měl právě vypnout. Nicméně po updatech (pro Windows i grafickou kartu), které vyšly potom, by měl problém zmizet sám.

  12. Páni.. Díky moc, měl jsem naprosto stejný problém jako ty a nejvíce mě štvalo to vypnutí pc, které ze začátku nešlo přes vypnutí za pomoci pravého výsuvného sloupce a poté na nastaveni a vypnout. Později se to ale stalo i u všech ostatních možností vypnout windows..

    S tou černou obrazovkou sice je to delěí doba, ale kdo si počká ten se dočká a rozhodně i tato rada mi přišla jako dobrá 🙂

    Opravdu díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *