Recenze notebooku Lenovo Ideapad z500

Mohlo by vás také zajímat:
Jak získat zpět nastavení jasu u Lenovo Ideapad Z500 na Windows 10
Jak zprovoznit Dolby Home Theater na Windows 10 u Lenovo Ideapad Z500

Dostal se mi do rukou již z dálky navenek dobře působící notebook Lenovo Ideapad Z500, který má být přenosným výkonným multimediálem. Jak v této roli obstojí?

Pojďme se na něj zblízka podívat v následující recenzi. Notebook se na našem trhu objevil poměrně nedávno a má zaútočit na konkurenci v období vánočních nákupů. Z500 se prodává ve třech konfiguracích, které začínají na ceně od 16 999 Kč (Intel Core i5, Nvidia GT 635 M, 4gb RAM) s DPH, pokračují na 18 999 Kč s DPH (Intel Core i5, Nvidia GT 645 M, 8gb RAM) a končí na 21 999 Kč (Intel Core i7, Nvidia GT 645 M a 8Gb RAM) s DPH. K tomu všemu se samozřejmě ve všech konfiguracích přidává základní verze Windows 8, 1 Tb plotnový disk s 5400 otáčkami, částečně kovové a tenké provedení šasi a bohužel také klasický 15,6″ HD displej, který se však v dané cenové kategorii pro střední třídu dá očekávat. Notebook také obsahuje DVD mechaniku, což se někomu může hodit, jinému to dnes možná přijde jako přežitek.

Notebook se v ČR aktuálně prodává ve dvou barevných verzích a to konkrétně ve hnědé a bílé.

Bohužel Lenovo do české verze neosadilo podsvícenou klávesnici, kterou můžeme vidět například ve verzi pro německý trh. Klávesnici však lze podle manuálu jednoduše vymontovat, takže kdo by ji nutně požadoval, pro toho by to nemusel být úplně neřešitelný problém.

V této recenzi se budu věnovat konfiguraci s procesorem Intel Core i5 (3210M), grafickou kartou Nvidia GT 645 M, 1Tb diskem a 8gb RAM, jejíž cena byla k datu 16.12.2012 18 999 Kč s DPH.

V balení se nacházel notebook, podlouhlý příjemně vypadající zdroj a pár uživatelských manuálů v různých jazycích.

Šasi, design, konektorová výbava a provedení

I přes svůj jednoduchý design působí notebook již z dálky zajímavě a povedeně. V jednoduchosti tkví síla, to stále platí. Lenovo vsadilo na dnes moderní „klínovitý“ tvar, který je v této konfiguraci v doprovodu dvou barev – šedé a hnědé. Co se materiálů týče, Lenovo použilo mimo plast také kus kovu, který se nachází v části opěrek pro ruce a kolem klávesnice. Zbytek notebooku je plastový. Víko displeje je zhotoveno z matného soft-touch povrchu, který je s ohledem na otisky prstů poměrně praktický. Podobně je také vyhotoven i spodní kryt notebooku, který pocitově působí, stejně jako víko, velmi pevně.  Je otázkou, zdali není spodní víko také v určitých místech vyztuženo kovem, možná se jedná o nějakou směs. Pokud notebook otevřete, uvidíte také příjemné matné povrchy – obzvláště rád bych Lenovo pochválil za použití matného rámečku kolem displeje, takže se už nemusíte dívat na své otisky prstů. Jediným lesklým povrchem zůstává povrch displeje, to je ale u multimediálů celkem běžné.

Pokud bych měl zhodnotit pevnost notebooku, tak ta je na velmi dobré úrovni, obzvláště na 15,6″. Pokud totiž notebook chytíte za roh, neprohne se prakticky ani o milimetr a to i přesto, že má celkově tenký profil – pouze 25,4 mm a hmotnost 2,4 kg. Když už jsme u toho prohýbání,  tuhost víka displeje je také na dobré úrovni, rozhodně se nemusíte bát promáčknutí displeje *(Add. 6.10. k pevnosti čtěte níže). Jediné výraznější prohýbání jsem zaznamenal na klávesnici v oblasti ventilátoru, protože zde není žádné větší vyztužení pod klávesnicí. Není to ale nic extrémního a v psaní to nijak nebrání.

Konektorová výbava tohoto notebooku je trochu chudší, ale dostačující, jeden USB konektor navíc by se rozhodně neztratil. Na levé straně se nachází VGA a HDMI port spolu s jedním USB 3.0 konektorem, čtečkou paměťových karet, 100 Mbit (ano, pouze) ethernetovým konektorem, napájením a výdechem ventilátoru vedle kterého je také umístěno tlačítko pro boot do BIOSu, který při běžném bootu není dostupný a místo něj se zobrazí pouze načítací obrazovka s logem Lenova. Startování je tak celkové rychlejší a primární kontrolu řadičů apod. tolik nezdržují boot do systému. Na straně pravé se nachází sdílený vstup pro mikrofon a výstup pro sluchátka, dále dva USB 2.0 konektory a DVD mechanika. Jiné konektory se na notebooku nenachází. Na přední straně jsou umístěny dvě indikační diody informující o stavu baterie a aktivitě notebooku.

Chválím také, že Lenovo použilo neoslňující diody a neudělalo z notebooku vánoční stromeček. Další dioda se nachází na tlačítku napájení, které mimochodem vypadá velmi dobře. Poslední diody nalezneme na tlačítku Caps lock, Num lock (šikovné)  a vedle webkamery, která je umístěna mezi duálním mikrofonem.

Bohužel jsem na svém recenzovaném kusu ohledně provedení našel pár „ale“. Například se mi poměrně lehce podařilo poškrábat hranu víka displeje (lze vidět na fotkách), když jsem se jej pokoušel dát do pouzdra. Notebook je bohužel vetší, než standardní 15,6″ notebooky a do obalu se nevešel. Pravděpodobně jsem notebook poškrábal při zapínání zipu a to i přesto, že jsem si dával dobrý pozor abych notebook nepoškodil. Co se dá dělat…  Soft-touch povrch se mi tedy podařilo poměrně hluboce a přitom lehce poškrábat. Narazil jsem také na jakési menší ozývání „praskání“ při položení ruky na levý roh notebooku, či chycení notebooku za tento roh. Pravděpodobně je špatně přišroubováno spodní víko notebooku a plast někde nedoléhá, zkusím to někdy v budoucnu utáhnout, pak to snad bude v pořádku.  Posledním takovým „ale“ je, že poměrně měkké plastové povrchy notebooku mají typické vlastnosti plastů, tedy že se kroutí a prohýbají (možno vidět na detailních fotkách), takže notebook v některých částech již z výroby není úplně rovný, jak se z dálky zdá. Naštěstí se plasty vrací do původního tvaru a k žádné extrémní deformaci nedochází.

Na tyto problémy jsem narazil až při opravdu detailním zkoumání povrchu, jinak si jich prakticky nevšimnete. Nijak také nebrání plnohodnotnému používání notebooku.

Berte také v potaz, že každý kus se může lišit (přeci jen to nemontují stroje). Notebook jinak působí kvalitně a tyto detaily jsem objevil opravdu až po důkladném prohlížení.

Add. 6.10.2013– po častém a poměrně náročném přenášení v obalu v batohu jsem zjistil, že se do monitoru obtiskla klávesnice. Je to prakticky neviditelné (vidět je to pouze při správném světle) a dá se to lehce očistit, ale přeci jen zde nějaký minimální kontakt je. Pravděpodobně k tomu dochází při pevném uchopení notebooku. Stejně tak se obtiskl horní kraj lišty klávesnice do rámu okolo displeje. Při pohledu z boku je vidět, že mezerník je mírně vyvýšen – ten bude pravděpodobně ony otisky způsobovat. Pokusím se klávesnici dotáhnout šrouby. Samotná pevnost se však zdá být v pořádku, žádné vlnění barev apod. jsem při testování promáčknutí nezaznamenal.

Ovládací prvky

Klávesnice se do notebooku vešla i s numerickým blokem. Celkově se mi na ní psalo poměrně pohodlně a jediné, na co jsem si musel zvyknout, byly větší mezery mezi klávesami a poměrně nízký, řekl bych téměř ultrabookovský zdvih kláves. Co je možná trochu nešikovné, je nahrazení F kláves za funkční tlačítka jakými jsou ovládání hlasitosti, jasu obrazovky, zapnutí/vypnutí touchpadu apod. F klávesy jsou sice tam, kde by normálně být měly, ale jsou přístupné pouze přes Fn klávesu. Naštěstí mají některé z těchto kláves podobné funkce jako při klasickém stisknutí Altu a F klávesy.Jak jsem již zmínil, prostor pod klávesnicí je pokryt hliníkovým plátem a poměrně velký. Při psaní na klávesnici je tento prostor poměrně praktický a při hraní se nijak nezahřívá – konkrétně v pravé části vůbec a v levé pouze mírně (nachází se zde grafická karta).

Touchpad od Synaptics se povedl jak rozměrově, tak povrchově a Windows 8 se s ním ovládá perfektně (až bych možná řekl, že dotyková obrazovka je u Windows 8 opravdu zbytečná). Samozřejmě že touchpad zvládá jak multitouch, tak speciální gesta Windows 8. Jedná se o dobrý clickpad, se kterým se mě osobně dobře pracuje. Klikat můžete po celém povrchu touchpadu, což vyvolá stejnou akci, jako kliknutí levým tlačítkem myši. Akce pravého tlačítka je přístupná pouze stisknutím dolní pravé poloviny touchpadu. Klikání je poněkud hlasitější, ale přitom nijak „tuhé“.

Notebook Lenovo Ideapad Z500

Displej a reproduktory

Ach ten displej… Jednoduše se jedná o průměrný, klasický lesklý 15,6″, 1366×768 px displej, který nijak nenadchne, ale ani nijak nezklame (vzhledem ke konkurenci). Barvy nejsou úplně věrohodné, pozorovací úhly nejsou nejlepší, ale to je u těchto monitorů naprosto běžné. Na filmy či práci (rozhodně ale ne grafickou) to však stačí.

Reproduktory  hodnotím jako dobré – dokážou celkem solidně zastoupit všechny frekvence a jsou dokonce vylepšeny technologií Dolby Home theater. Bohužel, Lenovo nahrálo do systému jakýsi OneKey Home theater, pomocí kterého si můžete poněkud omezeně vybírat profily zvukového podání mezi profilem pro film, hudbu a hru. Po přechodu z HP Pavilionu, kde jsem byl poněkud zhýčkaný a zvyklý na detailní nastavení zvukových efektů (equalizér, SRS,…) jsem byl zpočátku trochu zklamaný, že zde nic takového nevidím. Už jsem si myslel, že na to Lenovo opravdu zapomnělo a já se budu muset omezit na řešení equalizéru externě přes přehrávač. Na webu lenovoblog.cz  byl publikován návod, jak se do  detailního nastavení Dolby Home theater dostat, ale bohužel, v mém případě zde ikonka pro další nastavení v záložce Dolby chybí (viz. screen). Nakonec se mi povedlo doinstalovat Dolby dodatečně, stačilo pouze stáhnout verzi Dolby utility pro notebook Lenovo Ideapad s400 ze support webu Lenova a v systému se konečně objevila ikonka Dolby nastavení. Těžko hádat, co vlastně k takovému činu Lenovo vedlo. Výstup reproduktorů je zaveden na přední straně zespod po obou stranách, kde se zvuk díky odrazu od pevné podložky dostane až k uživateli.

Výkon ve hrách a teploty

V této konfiguraci má notebook plnohodnotný procesor Intel Core i5 Ivy Bridge 3210M a například na takový Battlefield 3 je výkon dostačující – při hraní jsem se dostal na využití nějakých 78-80% využití procesoru při nastavení textur na „ultra, ostatní na „vysoké“. Počet FPS byl naprosto dostatečný i ve velkých lokacích s 64 hráči – obvykle se drží kolem 40-50 fps, v náročnějších situacích s mnoha hráči, vozidly a efekty potom kolem 18 – 25 fps. Core i7 by samozřejmě bylo pro hry lepší, ale v tom případě by téměř jistě došlo ke snížení výdrže a teplota by šla v zátěži opět o pár stupňů nahoru. Například u takového Planetside 2 už sestava s Core i5 mírně nestíhá. Při hraní jsem si však v programu CPUZ nevšiml, že by procesor aktivoval Turbo boost. Je otázkou, zdali je to nějakou chybou programu, nebo zdali se Turbo boost opravdu neaktivuje za účelem dosažení nízkých teplot.

Hraní nejnovějších her je ale bez problémů a nějakých větších omezení možné. Jako grafickou kartu Lenovo osadilo Nvidia GT 645 M, tedy novou architekturu Kepler. Výkon je perfektní, obzvláště chválím technologii Optimus, která je poměrně intuitivní, dobře nastavitelná a nijak neruší (jako například přepínání karet u AMD, které nebylo zrovna terno, proti tomu jsou to nebe a dudy).

Teploty – ačkoliv by se někdo, stejně jako já, mohl obávat přehřívání a throttlování čipů, tak zde se nic takového neděje! Vylepšené výrobní procesy a dobře vyvinuté chlazení od Lenova se chlubí svým tichem a chladem. Při startu a nezahřátém procesoru je totiž ventilátor dokonce vypnutý, takže žádné vzlety stíhaček, kterých jsme mohli být svědky u starších notebooků, se nekonají. První stupeň ventilátoru je tišší, než disk (který naopak bohužel slyšíte pořád) a ve stupni druhém je ventilátor stále tichý (při teplotách přibližně kolem 60-70°C). Při zátěži (75-80+°C) je ventilátor slyšet poměrně dobře a je poznat, že notebook výkonově pracuje naplno. Stále ale svým hlukem příliš neruší a zvuk má kupodivu celkem příjemný, žádný pískot. Když si zapnete zvuk a ponoříte se třeba do hry, ventilátor těžko uslyšíte.

Nyní přejděme na to nedůležitější – teploty procesoru. Teploty jsem meřil za pokojové teploty kolem 23°C pomocí programu SpeedFan při napájení Windows nastaveným na Rovnováhu. Hodnoty byly následující: V klidu při „kancelařině“ a nezahřátém procesoru byly teploty kolem 40-48°C. Při prohlížení internetu kolem 45-55+°C. Po zahřátí procesoru se teploty těžko dostávají pod 48°C a drží se mezi 55-60°C. Ve hrách jsou hodnoty samozřejmě vyšší a chlazení dostává zabrat, záleží však na tom, jak moc náročnou hru/aplikaci právě používáte.

V Battlefieldu 3 jsem naměřil po čerstvém vybalení notebooku maximum 83°C. Průměrně teploty při hraní na dedikovaný grafický čip poskakovaly mezi 78-81°C. Nicméně po asi dvou týdnech provozu (pravděpodobně se teplovodivá pasta trochu roztáhla :-)) jsem naměřil celkové maximum v Battlefield 3 85°C, přičemž teplota poté oscilovala mezi 79-84°C. V méně náročných či starších hrách, například v takovém Starcraftu 2 (opět při grafickém nastavení na ultra a high, přičemž grafika zvládne i více se slušnými fps) či Counter Strike: Source jsem získal asi 72-78°C. Při hraní na integrovanou grafiku se dá získat kolem 70-78°. Pokud budete hrát ještě náročnější hru než Battlefield 3, například již zmiňovaný Planetside 2, kde je mnohem více hráčů, tak jsou teploty opět stejné jako u Battlefieldu 3, výše tedy nejdou.

Pokud si pohrajete s nastavením grafické karty (v nastavení Nvidia) a procesoru (ve Windows napájení), můžete s prakticky stejnými fps v Battlefield 3 dostat teploty mezi 71-76°C, což je velmi příjemné.

Teploty ostatních komponent jsou také poměrně nízké, například grafická karta je v zátěži kolem 65-70°C (v klidu +-40°C) a disk kolem 30-33°C.

Zde jsou obrázky logů teplot jader procesoru a GPU ze SpeedFanu a GPU-Z.

Zjistil jsem také poměrně zajímavý fakt. Jelikož vlastním chladící podložku Cooler Master s ventilátory (také recenzovanou zde na blogu – Coolermaster Notepal U3), zkusil jsem notebook trochu zchladit na ní. Došel jsem ale k poměrně zajímavému závěru – podložka teploty nijak extrémně nezměnila a to ani se zapnutými ventilátory (maximálně o 1-2°C)!

Co se týká rozložení tepla, tak nejteplejším místem je při zátěži samozřejmě vývod chladiče, který ale ani v zátěží není příliš horký, možná pouze jen teplý a podobně je na tom stejná oblast na spodní straně notebooku, kde se nachází heatpipe pro grafickou kartu a procesor. Klávesnice je nad ventilátorem trochu teplejší, ale opravdu nijak významně (ani po několika hodinách hraní). Pravá strana notebooku zůstává díky dobrému rozložení komponent při zátěži studená a teploty disku jsou tak velice nízké.

Add. 20.6.2013 – Uplynulo několik měsíců a místo zimy nastalo konečně na chvíli pořádné léto s prvními extrémními vedry. Z vlastního zájmu o to, jakých teplot bude notebook dosahovat v takovém teple, jsem se ujal krátkého měření. Teplota okolí dosahovala v období testu 29,5°C a naměřené výsledky jader procesoru ze Speedfanu si můžete opět prohlédnout níže. První screenshot je z intenzívního prohlížení internetu a přehrávání videí. Druhý zachycuje teploty při hraní hry Counter Strike: Global Offensive – notebook byl při hraní položen na chladící podložce (Coolermaster Notepal U3), ovšem s vypnutými ventilátory. Třetí screenshot je z předcházejícího dne, kdy byla teplota okolí kolem 28°C – pořízeno opět při delším hraní CS:GO. Teploty byly s přehledem drženy na 89°C a méně, žádné throttlování či snížení výkonu jsem při hraní nezaznamenal. Hlučnost ventilátoru byla při hraní taktéž naprosto přijatelná. Teploty GPU byly se v klidu pohybovaly kolem 47°C po zátěži a v zátěži kolem 72°C.

Výdrž

Nyní něco málo k výdrži. Lenovo udává výdrž až 6 hodin na 4-článkovou baterii. Nakonec se ukázalo, že se jedná o skutečně pravdivý parametr. Následující hodnoty jsou přibližné, protože u procesoru s běžným napětím opravdu velmi záleží na aktuální zátěži. Berte je tedy prosím s určitou rezervou. Výdrž baterie při zapnuté WiFi se pohybuje mezi 4-5,5 hodinami, podle využití a nastavení jasu displeje (já jsem měl jas displeje nastaven na  2/3 a správu napájení na úsporný režim). Při práci s vypnutou WiFi je výdrž vyšší,  průměrně 6-6,5 hodiny (při stejném nastavení napájení). V klidu (idle) mi dokonce Windows reálně ukazoval výdrž na baterii přes 9 hodin. Při plném zatížení lze z notebooku dostat něco málo přes 2 hodiny. Na VŠ a celkově na den práce je těch 5-7 hodin jednoduše tak akorát a koneckonců nabíječka dodávaná s notebookem se díky svému podélnému tvaru příjemně vejde do batohu. 

Ještě dodám, že baterii nelze vyjmout bez odmontování spodního víka! Lenovo se tak připojuje k dnešnímu trendu integrovaných baterií, což se dá vzhledem k životnosti dnešních notebooků pochopit (tím nemyslím přímo fyzickou životnost).

Lenovo také se systémem dodává utilitu Lenovo Energy Managment, kde si můžete vybrat profil používání baterie, který vám bude vyhovovat. Je zde na výběr „maximální výdrž“ a „optimální živostnost baterie“. První profil drží baterii nabitou na 100%. Druhý profil naopak baterii vybije na optimálních 60% kapacity a přestane ji nabíjet. Udržuje ji tak v optimálním stavu. Tato funkce se hodí například při zapínání počítače často zapojeného do elektrické sítě, kdy se dříve baterie neustále dobíjela např. z 99% na 100% a pokaždé se tak naprosto zbytečně opotřebovávala (takže pokud jste notebook nepřenášeli, bylo lepší baterii vyjmout).

Předinstalovaný software

Po prvním zapnutí uvítá uživatele klasické nastavení Windows 8, žádné nabídky instalací programů se však nekonají. Co se týká nějakých nevyžádaných aplikací, tak zde jich je úplné minimum a žádná reinstalace tedy (alespoň v mém případě) nebyla nutná. Kromě ovládacích aplikací Lenova, jako je OneKey Home theater, nebo Energy Managment apod., zde mnoho jiných předinstalovaných aplikací nenaleznete. Našel jsem zde například předinstalované aplikace pro webkameru od Cyberlink či na ploše složku s antivirem od McAfee, který ale nebyl nainstalovaný.  Dále je zde třeba také předinstalovaný Evernote. Celkově je instalace poměrně čistá a určitě rychlá, žádná přehlídka balastu se nekoná.

Obzvláště bych pochválil již zmiňovanou aplikaci Lenovo Energy Managment, která se kromě baterie stará také o napájecí profily a nabízí i možnost „Odstranení prachu“ z ventilátoru, což se zajisté hodí.

1Tb disk je rozdělen na dvě části – 25Gb s Lenovo ovladači a zbylých 975Gb s Windows a soubory programů.

Závěr

Lenovu se nový Ideapad z500 rozhodně povedl. Podařilo se mu najít dobrý poměr mezi výkonem, chlazením, výdrží, cenou a provedením. Na druhou stranu notebook trpí klasickým neduhem dnešní doby a tím je HD rozlišení monitoru. Posledním záporným detailem jsou použité měkčí plasty, které jsou však příjemné na dotyk a nezůstávají na nich otisky. Plusem je určitě pevnost základny, která je srovnatelná a v některých případech i lepší než u některých business notebooků. Pokud si momentálně vybíráte notebook, rozhodně bych doporučil vzít Ideapad z500 v úvahu, jedná se o solidní notebook za dobrou cenu, který zase nějak ten čas dobře poslouží.

Pokud máte k notebooku jakékoliv dotazy, či máte připomínky a komentáře k této recenzi, napište je prosím do diskuze pod článkem.

Odkazy:

Lenovo Ideapad Z500 maintenance manual – Odkaz

Fotky a obrázky z článku

96 komentářů u „Recenze notebooku Lenovo Ideapad z500“

  1. Dobrý den, četl jsem recenzi a super . Mám také tento notebook a je velmi dobrý. Několik problému ze ztmavením displeje jsem řešil vrácením do továrního nastavení. Je to zdlouhavé a nepraktické. Mám však jeden problém ze kterým si nevím rady. Po zakoupení bluetooth myši Logitech nejde uvedené zařízení spárovat s notebookem. Nemohl by jste mi poradit ? Za odpověď předem děkuji.

    1. Dobrý den, nevím, jestli se snažíte spárovat myš přímo s bluetooth přijímačem v notebooku, nebo s bluetooth přijímačem od Logitechu. Pokud se jedná o první případ, zkontrolujte ovladače. Na Windows 10 nemusí být ovladače funkční. Pokud se jedná o druhý případ, zkuste kontaktovat výrobce s problémem, případně je možná na místě i reklamace. Zkuste také bluetooth přijímač ve správci zařízení kompletně odinstalovat a opět nainstalovat, či následně zakázat a povolit.

  2. ahoj, mám notebook Lenovo G50-30 15,6″HD/N3540/1TB/4G/NV/Win8.1. Mám ho asi týden a ještě se mi nepovedlo otevřít nebo vysunout, abych tam dal třeba DVD….lze to vůbec u tohoto modelu? díky

  3. Ahoj mam z500 musel jsem provést instalaci win 8 z win 7 jelikož se mi uplne sekal notes a po instalaci vsech ovladačů mi stale nejde rozchodit dolby. Vse ostatni pracuje skvěle ale dolby stale nic, vyzkoušel jsem snad všechno uz si nevim rady prosim o nějakou radu. Moc Děkuji

  4. Dobrý den, mám též Lenovo Ideapad Z500, asi druhým rokem a mám problém s teplotou v okolí ventilátoru, přijde mi hodně vysoká jen při prohlížení internetu, chtěl bych vědět jestliže to může být i baterkou nebo máte taky zkušenost že když na nej položíte dlaň, neudržíte ji tam déle než 5-10s?

    1. Dobrý den, změřte teplotu nějakým programem a zkontrolujte zatížení procesoru. Pokud je oblast horká i při minimálním zatížení procesoru, je to špatně. Možná bude vypálená či špatně nanesená pasta mezi procesorem a chladičem – dobré zkontrolovat, ale to už je zásah dovnitř.

    2. Ahoj mel.jsem taky takovy problem dlouho se i na čítal system vse dlouho trvalo a pak jsem zjistil ze mi to dělal nějaký vir tak jsem preinstaloval a ted je to zas v pořádku aj baterka mi ted drží dele

  5. Dobry den, mam lenovo g500 a posledni dobou se mi stava, ze se v rezimu spanku sekne a na nic nereaguje. Obrazovka je tmava s napisem lenovo, po vypnuti a zapnuti beze zmeny. Po vyndani baterie take. Zadim se mi vzdy nejakym zahadnym zpusobem podarilo zprovoznit, dnes uz ale ne. Nemate nejaky napad ci radu. Dekuji!!

  6. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli byste nevěděl, co dělat, když mi z ničeho nic na tomto notebooku ztmavl display a nejde zesvětlit. Ovladače hlásí, že jsou aktuální:-( Už mě z toho docela bolí oči…. Navíc se mi často zasekává touchpad. Moc děkuji za odpověď.

  7. Dobrý den.S podsvícením displeje, tedy když mi začal svítit jen velice málo, tak mi poslali z lenova ovladač a spravilo se to. Ovšem hned po tom mi začla haprovat batarie, nabíjí se jen do 60 %.
    O tom podsvícení už na servis lenovu věděli.
    Nemůžete mi prosím někdo poradit?

    1. Dobrý den, máte nainstalovaný program Lenovo Energy Management? (koukněte se na lištu vpravo dolů) V něm je totiž nastavení, které umožňuje pouze částečné nabití baterie právě do 60% z důvodu jejího šetření (jedná se o možnost „Optimální životnost baterie“).

    2. Podrobná a pěkná recenze, děkuji.
      Každopádně, já jsem měl asi štestí a mám podsvícenou klávesnici. Přítelkyně má g500 s lesklým monitorem a na mém z500 již mám jiný display. (nejsem žádný odborník, ale ten můj je po vypnutí matný a má širší úhel, kdy je obraz ok.) je s podivem, že mi neumožňuje energy managment „Lenovo podporu grafického výkonu“ a mé přítelkyni ano, a to máme stejnou grafickou kartu a já mám k tomu i7 a ona i5.
      Každopádně mám poměrně časté potíže s grafickou kartou nvidia ( přepíná se na integrovaný čip, hlásí mi, že displej není připojen na grafickou kartu nvidia) když jsem ho ještě měl v záruce, tak jsem to reklamoval. oni to hodili do továrního nastavení a vrátili. ted se mi to děje zas. počítač jsem vrátil do továrního nastavení, nainstaloval drivery a nic. ted podle rad na netu zkoušim dohledat ovladače. Tak nevim jestli je chyba v kompu, nebo ve mně 😀

      1. Díky. to je zvláštní. V extrémním případě by mohl být problém přímo na straně karty, kde by nedoléhalo spojení, ale to asi ne. Zkusil bych se taky podívat na „Ovládací panel NVIDIA“, jak je nastaven – lze tam nastavit preferenci grafické karty. Případně tedy pohledat ještě nějaké ovladače a zkusit i jejich starší verze.

      2. už to asi mám. měl jsem zakázaný integrovaný intel grafický čip. když jsem ho povolil, rozjela se i nvidia. (je to vubec možné? :-D) můžu nyní do panelu a když jsem to vyzkoušel na hře (Warthunder) mám dobré fps při dost kvalitnim zobrazeni. Navíc jsem nainstaloval verzi ovladače z lenovo stránek .

  8. Ahoj, dík za skvělou recenzi. Po přečtení všech komentářů a dotazů mám též jeden, resp. problém s WIFI. Notebook od začátku hlásí „Není nainstalován fyzický adaptér WIFI“ … ač by tam měl být. Jak tedy wifi zapnout či aktivovat a nebo opravdu není již z výroby? Dík za reakci.

  9. Zdravím,
    potreboval by som radu ohľadom preinštalácii windows-u z 8.1 na 7. Mám 9 partíci na disku a GPT. Nechcem formátovať celý disk. Dá sa to urobiť bez straty záruky? Napr. odstránenie GPT z partície kde je windows a v prípade reklamácie z recovery partície obnoviť pôvodný windows 8? Za odpoveď vopred ďakujem.

    1. Ahoj, přeinstalací nebo smazáním obsahu disku bys o záruku od výrobce přijít určitě neměl, maximálně o podporu. Ostatně s hardwarem bude stále svázaný instalační klíč pro Windows, se kterým byl notebook zakoupen – v případě potřeby tak není problém software nainstalovat znovu. Na hardwaru žádné změny provedeny nebudou (výměna apod.).

  10. Mám problém s mím ntbkem kontrast mám zapnutý ale obrazovka je tmavá a vubec nejde zapnout poraďte mi prosím ntbk nutně potřebuji. Děkuji

    1. Zdravím, obrazovka je vypnutá a vůbec nereaguje, nebo je pouze tmavá (velmi snížený jas) a lze na ní něco pozorovat? Pokud je tmavá, pak jsou pravděpodobně na vině ovladače (podobný problém jsem zde již popisoval) – v takovém případě by mělo pomoci ve Správci zařízení vybrat grafickou kartu Intel HD 4000 (Správce zařízení -> Grafické adaptéry -> Intel HD Graphics 4000) a v její záložce „ovladače“ pak vybrat možnost „aktualizovat ovladač“ či „vrátit změny ovladače“. Při startu počítače je obrazovka předpokládám v pořádku – je vidět logo Lenovo?

    2. Já jsem tento problém měl taky, takmi z lenova poslali ovladač a vyřešilo se to. Štvou mě akorát s tou placenou linkou. Teď mi zase blbne baterie, nejde nabít na plnou kapacitu.

  11. Ahoj, mám problém.
    Chtěl jsem nainstalovat z Windows 8 na Windows 8.1 a při instalaci mi vyskočila chyba:
    Nejde aktualizovat na Windows 8.1
    Je nám líto,………………………………………Na počítači jsme obnovili předchozí verzi Windows.
    0xC1900101 – 0x3000D.

  12. Zdravím,

    děkuji za pochvalu. Ohledně baterky – koukněte na Lenovo Energy Managment – ikonka vpravo dole na liště v notifikační oblasti. Tam jsou možnosti „maximální výdrž baterie“ a „optimální životnost baterie“. Je zaškrtnutá ta první? Pokud ne, zaškrtnout a podívat se, jestli nabíjí. Pokud se nic nestane, je tam také možnost (ikonka) „informace o baterii“ – co to píše? Pokud hlásí dobrý stav, zkuste ikonku vedle – „reset ukazatele baterie“. Zkuste také změnit profil napájení ve Windows (úsporný režim/vysoký výkon apod.).

  13. Zdravím,
    já notebook teď přenáším téměř dennodenně v obalu a batohu pro notebook. Zatím všechno v pořádku drží a funguje. Jediný problém se objevil ohledně toho obtisku klávesnice na displej a rámeček, ale to může být zase otázka kusu (ten displej se nijak významně neprohýbá, je prostě jenom blízko klávesnice). Výhodou notebooku je při přenášení rozhodně úzký profil a poměrně příjemná váha. Jinak zkušenost praví, že ne všechny notebooky/ultrabooky jsou zrovna dělané pro mobilitu, i když mobilní být mají, bohužel :-).

    1. Já mám po updatu také spoustu problémů – počítač se občas nevypíná, restartuje se a boot je několikanásobně pomalejší. Přemýšlím o tom, že udělám downgrade na Windows 8, kde to šlapalo bez jak hodinky. Disk je opravdu hlučný, ale to se dá vyřešit výměnou za SSD. Vada to určitě není, zrovna včera jsem přemýšlel, jestli ten hluk co jsem slyšel dělá opravdu disk (a ano, je opravdu mnohem hlučnější, než ventilátor). Nicméně odměnou za hluk je zase jeho kapacita :-). Nemožnost pohnout s jasem displeje je vada driverů – ty nejnovější už fungují, jak mají.

    2. Samozřejmě, že to půjde :). Výměna za mechaniku asi nebude moc reálná vzhledem k jejímu tenkému profilu – takové rámečky se hodně špatně shánějí. Zkušenosti s tím nemám, nevím, jestli to někdo zkoušel.

  14. Ahoj, mám tento notebook v nejvykonějším provedení s CPU Core i7, mám jej cca 3 měsíce. Anemohu na tento stroj říct ani jednu špatnou větu možná jednu na trošku hlučný hdd. jinak co se týče výkonu sem uchvácen za tuhle cenu a celkové provedení .
    Jako největší plus se mi jeví podsvětlená klávesnice a velmi pohodlná klávesnice Určitě doporučuji.

    Jen mám jednu otázku a to existuje nějaká utitlitka jak používat vestavěnou kameru? nemyslím teď použití na video konference to funuje bezvadně Skype, FB, a jiné.. myslím zapnutí a vyfocení třeba s prostředí Windows . Nebo eistuje nějaká klavesová zkratka která webku zapne? Abych nezapoměl mám verzi bez OS a dokoupený Windows 8.
    Děkuji

  15. Dobrý den, mám tento notebook, ovšem s grafikou GT740m (grafické jádro je GK208) a mám menší problém. Po prvním zapnutí jsem stáhl program GPU-Z abych se kouknul jak na tom ta grafika je (takty jádra, pamětí a propustnost), propustnost byla 28,8GB/s-souhlasilo to s jinými screeny z tohoto programu, které jsem našel na netu. Poté jsem aktualizoval ovladače grafiky, stáhl program Evga precision X (na taktování, kdyby bylo potřeba), tento program jsem otevřel ale nic jsem v něm neměnil, nic jsem nepřenastavoval. Pak jsem znovu otevřel GPU-Z a propustnost spadla na 14,4GB/s. Vůbec nevím čím to může být, zkusil jsem nainstalovat původní ovladače ale nepomohlo to. Je divné že to kleslo přesně o polovinu. Chtěl bych se zeptat jestli se někomu stalo něco podobného nebo jestli nevíte co to mohlo způsobit, případně jak to vrátit zpátky. Děkuji za případné odpovědi.

  16. Ahoj, mám dotaz – tento notebook mám cca 2-3 měsíce, dosud bez komplikací. Najednou začalo haprovat připojení k síti – při zapnutí notebooku se mi na ikoně „Přístup k internetu“ místo hlášení sítě objeví modré kolečko (jakože hledání sítě), než to najde síť, trvá to i deset minut, občas ho musím restartovat nebo natvrdo vytáhnout baterku.. 🙁 Nevím co s tím, nejsem žádný ajťák. Vše ostatní funguje.. Zlobí mě to – potřebuji s internetem pracovat.. V uživatelské příručce jsem radu nenašla.. Díky za radu – Jana

  17. čau, včera mi přišel tento notebook a fungoval skvěle, když jsem ho však používal dnes objevili se potíže. Nejdříve se ukazovala jen černá obrazovka, po vypnutí a zapnutí fungoval už normálně. Později však když jsem měl puštěných jen pár oken na google chrome a sledoval video na youtube, z ničeho nic se restartoval kvůli neznámé chybě. Restartoval se mi za dnešek už 2 krát, nevím proč a navíc je teď je počítač nějak více hlučný. Nevíš čím by to mohlo být? moc se v tom nevyznám.. díky 🙂

    1. Ahoj, opravdu těžko takhle říct, co by to mohlo způsobovat. Teoreticky by to mohla být grafická karta (buď je vadná, jsou špatně ovladače, přehřívá se …), ale to bych jenom polemizoval. Zkusil bych přeinstalovat ovladače, případně celý notebook. Pokud by problémy trvaly, dal bych ho k reklamaci.

      1. Děkuju za radu, už přestalo to tak nějak samo, tak jen doufám, že už s tím další problémy nebudou.Mimochodem, chválím tvou recenzi 🙂

  18. Ahoj, mám takový malý dotaz, mimochodem, moc pěkné povídání =), nedávno jsem si koupila tento typ a nějak jsem zjistila, že na touchpadu nemůžu pohybovat jako na myši nahoru a dolů, když chci pohybovat stránkou. Myslíš, že dělám něco špatně, nebo to opravdu nejde, jen mě zajímalo, jestli třeba tobě to jde… ????

    1. Ahoj, díky! Gesta na touchpadu by samozřejmě měla normálně fungovat. Konkrétně posouvání stránky se provádí dvěma prsty. Doporučil bych zkontrolovat, zdali máš nainstalované drivery pro touchpad, nejdříve bych se ale podíval do nastavení myši – > do nastavení a zapnutí/vypnutí konkrétně tohoto gesta se dá dojít přes přes Ovládací panely/Myš/Nastavení zařízení/Nastavení/Posouvání/Posouvání dvěma prsty.

      1. Děkuju moc, ale těma dvěma prsty to je celkem na nic, takže jsem stejně nahraná, když to nejde jen jedním, jak na jiných notebookách. 🙁

  19. Zdravim, chci podekovat za velice vydarenou recenzi a mam dotaz… Jak by jste hodnotil notebook s odstupem casu a pouzivani? Vyplati se jej koupit i dnes, nebo by jste se poohledl po jinem kousku? Dekuji za odpoved :))

    1. Zdravím, díky za pochvalu. Vzhledem k výbavě, kterou k řadě Z500 poskytují dneska, bych si asi vybral stejně. Ovšem zkusil bych sehnat typ s matným displejem a Haswell architekturou čipu Intel. Ceny jsou stále výborné.

      Co se týče samotného notebooku, tak sem tam malinko zapraská (hlavně levý spodní roh), ale jinak žádné vážné problémy, nic zvláštního … taky se k němu chovám celkem slušně ;-). Jediný vážnější problém je, že občas se notebook na chvíli úplně zasekne – zatím jsem nepřišel na to proč, ale podle mě to bude něco s driverem a utilitami na touchpad. Stává se to občas při bootu, načež po „odseknutí“ se objeví hláška s pádem aplikace od MS pro gesta s touchpadem. Zatím jsem v tom nezaznamenal žádnou pravidelnost, občas se problém totiž projevuje i při načtení nějakého webu. Je to ale tak jednou do měsíce.

      1. Ahoj, pěkná recenze děkuju:)
        uvažuji o koupi tohoto notebooku, ale typ s haswellem sem nikde neviděl, moh bys me kdyžtak poslat na mejl odkz pokud bys našel děkuju:)

      2. Ahoj, díky. Model s Haswell architekturou zatím není – přeci jen byla představena teprve v červnu. Je otázkou, zdali bude Lenovo chtít se stávajícím modelem pokračovat, nebo jestli uvede nějaký nový.

  20. Prosím vás,neví někdo jak velký rozdíl je mezi NVIDIA GeForce GT740 2 Gb a 645m 2 gb?? Díky za odpověď

  21. Ahoj ,
    tak jsem si koupil další RAMku a podle staženého servisního návodu jsem oddělal spodní kryt . Dostat se dovnitř byl teda nadlidský úkon . Bylo potřeba odšroubovat cca 17 šroubků , z toho jeden pro DVD mechaniku byl zalepený nálepkou LENOVO . Asi jsem tímto přišel o záruku . Po odšroubování se kryt sundal jedině tak , že popraskala většina titěrných zácvaků . No po složení mi teď trvale svítí klávesnice . Ten konektorek k napájení diod jsem zkoušel nesčetněkrát zacvaknout a vycvaknout , leč bez úspěchu .. Neporadí někdo , v čem je problém ? Tento noťas je jinak skvělý , ale při příštím nákupu se raději poohlédnu po typu , kde se mohu k RAMce a baterii dostat bez problémů .

  22. Čau!

    Chválim ťa za dobrú recenziu! 🙂
    Ďalej mám na teba jednu otázku. Chystám sa kúpiť Lenovo Z500 59377453. Pravdepodobne budem na ňom hrať o život 😀 a počítam s prehrievaním, rozmýšľal som, že zainvestujem trocha viac do chladiacej podložky, chvália značku Zalman. Ale ako píšeš, že tvoja chladiaca podložka ti schladila notebook len o 1-2 stupňnov, to je dosť málo. Teraz mám dilemu, či kúpiť tú podložku alebo nie, pretože investovať 40€ pre 2 stupne sa neoplatí. Vedel by si mi s týmto poradiť? Vopred ďakujem ! 🙂

    1. Ahoj,

      Díky! Já jsem se dřív taky rozhodoval mezi Zalmanem a recenzovaným Collermasterem. Nakonec vyhrál Coolemaster – prostě proto, že jeho použití je praktičtější. Ventilátory se dají libovolně umístit a v případě, že nebudou vyhovovat, se dá namontovat jakýkoliv jiný ventilátor. Jinak co se týče teplot – v zimě podložka moc velký efekt neměla, ale v létě při 29°C vedrech jsem při hraní CS: Global Offensive dostal z procesoru 89°C (CS:GO je zjevně hůře optimalizovaný, než BF3). Potom už se notebook začínal vespod poměrně dost zahřívat a podložka pomohla teploty stáhnout dolů a notebook ochladit. Osobně si myslím, že chladící podložka by měla být povinnou výbavou hráče s notebookem (pokud nevlastní speciálně navržený herní notebook). Přecejenom je tady po čase nějaká tepelná únava materiálů.

  23. Ahoj , potřeboval bych poradit . Koupil jsem si po přečtení této recenze Lenovo Z500 59-377453 bez OS . Po nainstalování Windows 8 jsem instaloval ovladače . Bohužel se mi nedaří nainstalovat ovladač na grafickou kartu NVIDIA GeForce GT 740M . BIOS ji taky bohužel nedetekuje . Neví někdo , co jsem mohl opomenout ? Děkuji .

      1. Ovladač BIOSu jsem taky aktualizoval , beze změny . Ještě mne napadlo , v HDD je oddíl velký cca 1,5 GB , kde je DOS . Možná jsem něco nechtěně vymazal v tomto oddílu při instalaci W8 . Nejde mi totiž vrátit notebook do továrního nastavení . Dá se někde stáhnout ten DOS ? A další dotaz mám k tomu , že bych si chtěl notebook rozšířit o další RAM modul , ale po vyšroubování pěti šroubků zadního krytu , nešel tento kryt nijak sundat . Nezná někdo postup , jak sejmout ten kryt ?

      2. To, jestli se grafická karta hlásí, či nikoliv, by předchozím DOSem nemělo být ovlivněné. Je otázka, zdali je samotná grafická karta v pořádku. Pokud byl v notebooku předtím FreeDOS, tak ten je možné zdarma stáhnout na oficiálních stránkách tohoto sytému. Jinak link na návod k rozmontování notebooku je umístěn na konci recenze. Je to tam poměrně dobře popsáno. Případně se dají samozřejmě využít videa na Youtube :).

  24. Ahoj,napsal si tam že btf3 ti jede v pohodě na ultra.Já mám nejdražší konfiguraci z500 tudíž za 21999 Kč a btf3 rozjedu tak na střední detaily.. 🙂

    1. Ahoj, přesně tak. S nastavením detailů textur na „ultra“, všeho ostatního na „vysoké“, s vypnutým vyhlazováním a anizotropním filtrováním nastaveným na 2x, mi BF 3 vykresluje fps na mapách se 64 hráči mezi 18 – 50 fps. Většinou se průměr pohybuje kolem 25 – 30 fps, záleží na aktuální situaci ve hře (chvilkově to právě skočí i k 18 fps). Hratelné to je ale celkem dobře. Jinak se jedná samozřejmě o hraní nativním rozlišení 1366 x 768.

      1. nevím jestli to je chyba,ale při hraní btf3 se neaktivuje turbo boost,dostal jsem se na max 2,17 ghz při hraní na ultra 🙂 a proces byl využit ze 45% a jelo to okolo 20 fps.Ty jsi ještě něco nastavoval v Nvidii? 🙂

      2. Tu neaktivaci Turbo boost už registrovala spousta lidí a opravdu funguje nějak divně. Třeba teďka když nastavím profil napájení na „výkon“, tak CPU-Z ukazuje takt kolem 2.9 Ghz, což by TB odpovídalo. Nicméně po zapnutí BF3 se takt po chvíli sníží na standardních 2.5 Ghz. Co se týče grafiky, tak jsem ji pro BF3 nastavil na výkon, vypnul vertikální synchro. a anizotropní filtrování textur, to je asi všechno. Obecně jinak hraju taky na střední detaily, jen kvalitu textur mám nastavenou na „vysoké“, přece jenom je to plynulejší :). Pokud máš všechno nastavené na „ultra“, tak bych se těm 20 fps nedivil.

    1. Mě osobně Ubuntu bootované z „live usb“ běží bez problémů. Nicméně moc často tenhle systém nepoužívám, tak nemůžu potvrdit zdali funguje opravdu všechno.

  25. Čau, stojí za to si připlatit 19000 za OS systém + podsvícenou klávecnici, nebo stačí z500 s dokoupenými 4 gb ram za 15 500 Kč? Jinak řečeno, stojí podsvícená klávesnice za to a je instalace WIN 8 z dosu jednoduchá?

    1. Ahoj, to záleží na tobě. Já osobně třeba podsvícenou klávesnici nepostrádám, protože k notebooku připojuji všechno externě a pokud notebook používám samostatně, tak mám dostatečně osvětlené prostředí. Instalace Windows 8 je naprosto standardní – systém lze instalovat přes USB, nebo můžeš využít i integrovanou DVD mechaniku. Tam už ti po bootu naběhne normální instalační prostředí.

      1. díky za reakci. Tak bch tu klávesnici a drobet výkonnější procesor oželel, hlavně, že je i instalacev klidu. Bohužel teď provedení za 15 500bez OS stáhli, tak si chvilku ještě počkám, jestli akci v dohledné době neobnooví.

      1. děkuju za radu doufám že už bude všechno v pořádku

  26. Nevíte co stím já nemůžu měnit jas displeje zasek se mi na 0 %
    Za odpověd předem děkuji.

    1. Zdravím,
      za problémem bude stát aktualizovaný ovladač pro grafiku Intel. Stalo se mi to samé, stačilo však „vrátit aktualizaci ovladače“ v nastavení zařízení a vše bylo poté v pořádku.

  27. Já bych měl otázku na LAN Ethernet 10/100 Mbps zda je to nějaké omezení nebo ne. Omlouvám se pokud jsem to pouze přehlédl a někde to již bylo zmíněno. Díky

    1. Pro mě to rozhodně omezení není, kabel připojuji pouze při potřebě konfigurace zařízení přes síť. Jinak v nejhorším případě by asi nebylo nemožné koupit si nějaký adaptér pro 1Gb LAN port do USB a tahat to tak…

  28. Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak nainstalovat Win 7 a pak všechny ovladače na Z500, i5, 645M? prosím o přesný popis krok po kroku… Jsem absolutně mimo a vůbec netuším, co s tím FreeDos dělat a ani kde přesně jednotlivé ovladače stáhnout, v jakém pořadí je instalovat či jak změnit nastavení biosu atd…Také bych ten FreeDos rád úplně odstranil a rozdělil si disk podle sebe..Děkuji předem

    1. Zdravím,
      záleží zejména na tom, jakou cestou chcete Windows 7 nainstalovat (na jakém médiu ho máte?). Základní ovladače má Windows 7 u sebe, to bych řešil až nakonec.

      1. Potom tedy vložte CD do notebooku, notebook vypněte a spusťte jej pomocí tlačítka na levé straně (dostanete se do startupu BIOSu). Zvolte „Boot menu“ a následně vyberte instalační médium v DVD mechanice. Poté by se měla spustit instalace Windows 7, kde si můžete nastavit obsah disku a případně jej celý naformátovat (tím byste se měl zbavit FreeDOSu).

        Po nainstalování Windows 7 je třeba do notebooku dodat ovladače (pokud je systém sám správně nenainstaluje). Veškeré ovladače můžete stáhnout z podpory support.lenovo.com.

  29. Zdravím,
    chválím tvou recenzi a teď k věci.

    1) Většina lidí si stěžuje na to, že měli problémy s ovladačemi, tedy hledání a stahování pro Win 7.
    Znáš nějakou stránku či program (free), který by poskytl seznam driverů pro tento notebook (Win 7)?

    2) Píšeš, že podsvícená klávesnice je dostupná např. pro německý trh… Čím je to tedy dáno? Lze to nějak aktivovat? Slyšel jsem, že podsvícenou klávesnici lze pouze u procesoru i7.

    Díky za tvou odpověď

    1. Ahoj,
      jak je to s ovladači pro Win 7 bohužel nemůžu přímo poreferovat, o problémech nicméně vím z různých diskuzních fór a víceméně vznikají ze strany uživatele. Veškeré ovladače jsou ke stažení na stránkách výrobce – support.lenovo.com. Jsou tam kupodivu i ovladače na Windows XP :).

      Verzi s podsvícenou klávesnicí jsem viděl už i v českých obchodech (u verze Core i7 i i5), dostala se tam poměrně nedávno a má za stejnou cenu i trochu kvalitnější procesor (má o 100Mhz posunuté takty nahoru). Stejně tak jsem někde na internetu četl, že by se mohla objevit verze s dotykovým displejem, ale kdo ví, zdali je to pravda :).

  30. Dobrý den, uvažuji o koupi tohoto notebooku ale je tu pár věcí který my nejsou úplně jasný…
    1) Baterie – Baterie je prý v notebooku zabudována na pevno a proto by mě zajímalo jestli se dá nechat vyměnit alespoň v autorizovaném servisu a kolik taková výměna stojí (vč. nové baterie), a ještě jak dlouho asi baterie vydrží při každodenním využívání a při hraní celkem náročných her (Jestli to na to teda má nějaký vliv)
    2) Velikost – Zdá se mi to nebo je tento notebook o něco větší než ostatní 15,6ky? 🙂 a ještě by mě zajímalo, jestli s tím máte někdo osobní zkušenost, jestli neni taková ta lišta pod displejem moc vysoko z obrázků mě to vždycky vystraší :))
    No to je ai všechno, předem díky za odpovědi ;)))

    1. Zdravím,
      jak jsem již psal v recenzi, při běžném surfování po internetu jsem se dostal na 4-5,5 hodiny a opravdu záleží, jaký obsah je konzumován (videa/texty/javascripty), nebo také jak moc rychle člověk stránky načítá… Při práci bez zapnuté wifi se lze dostat na výrobcem udávaných 6 hodin a něco málo navrch.

      V komentářích níže jsem také zmínil vyměnitelnost baterie – v autorizovaném servise s tím rozhodně problém mít nebudou a pokud se toho člověk nebojí, zvládne to i sám doma (viz. například Lenovo IdeaPad Z500 Gehäuse…). Kolik za to budou chtít, to bohužel netuším, ale pro představu se stačí podívat na ceny baterií Lenovo + přičíst nějakou tu korunu za servis.

      Notebook je jinak opravdu větší, v recenzi jsem zmiňoval problémy s obalem a nutnost zakoupit obal pro 16″ notebooky. Problém je v rozích notebooku – pokud by rohy byly zaoblené, nepředstavovalo by to takový problém. Velikost rámečku pod displejem je o zvyku, zas tak hrozné to není.

      1. Rozdíl bude taky ve váze a rozměrech – Z500 je tenčí a lehčí, má taky větší výdrž na baterii. Výkonově by na tom teoreticky měly být oba stejně.

  31. Ahoj,
    koupil sem si notebook lenovo z 500 bez OS a bohužel se mi vubec neaktivovala baterie z továrního nastavení(převozního) dobíjí se jen na 7%. Nevíte někdo co stím?díky za každou radu. Baterie by se měla podle návodu sama aktivovat po zapnutí do sítě ale to se neděje.

    1. Ahoj,
      to je divný, baterie by měla i po rozbalení víc % nabité kapacity. Zkus program Lenovo Energy Managment a podívej se tam na status baterie. Nejlepší a nakonec možná i nejjednodušší ale bude notebook reklamovat (kdo ví, kde přesně je chyba).

      1. Lenovo energy management jsem zkoušel, at zkusím jakékoli jiné nastavení tak baterka nereaguje.. Asi zajdu do servisu no:(

  32. Prosím Vás, jde nějak zapnout jednoduché používání kláves F1 až F12 ? Bez toho aby se musela držet klávesa Fn?

  33. ahoj recenze fakt supr a taktéž mi usnadnila výběr ntb. jelikož jsem se nemohl rozhodnout ale jsem s Z500 velice spokojen jediné co stále řeším je, že nevím jak funguje dolby home theaterv4 jelikož instalaci jsem provedl, ale at pustím cokoliv a vystřidal jsem všechny přehrávače tak zvuk je stále stejny , a to i když jsem odinstaloval tuto funkci . můžete mi prosím poradit kde dělam chybu rád bych tu službu využil,rád sleduji filmy. A ještě jeden dotaz když zapojim ntb přes hdmi teče z něho plnohodnotný zvuk – mám na mysli 5.1 /dts . děkuji za rady .

    1. Ahoj,
      pokud jsi stáhl Dolby Home Theater z podpory Lenova, měl by se program po instalaci spustit sám. To, že je spuštěný, se dá poznat podle ikonky Dolby v liště, ve stavové části. Tam je také přímo tlačítko pro vypnutí/zapnutí efektů. Pokud ikonka chybí, zkus v kontextové nabídce zvuku na liště vybrat zařízení pro přehrávání -> reproduktory -> vlastnosti -> záložka Dolby. Tam by se měly objevit profily Dolby efektů s možností nastavení přes ikonku ozubeného kolečka. Pokud dostaneš stejný výsledek, jako na prvním obrázku Dolby v recenzi, Dolby není správně nainstalované (najít na Lenovu Dolby pro Lenovo Ideapad s400) a pokud by náhodou záložka Dolby úplně chyběla, zkus nainstalovat oficiální ovladače pro zvukovou kartu.

      HDMI jsem zatím neměl možnost vyzkoušet a co vím, tak dříve NVidia podporu zvuku přes HDMI neměla (muselo to být řešeno přímo obvody ze zvukové karty). Na webu NVidie už ale uvádějí, že podporu má – kolik kanálů, to nevím.

      Jinak populární VLC player má taky poměrně slušnou výbavu na úpravu výstupu zvuku a nakonec toho nabízí víc, než to Dolby ;-).

  34. Ahoj, chválím za pěkně napsanou recenzi. O tomto notebooku dost uvažuju, ale mám strach z jedné věci – nevyměnitelná baterie! U starého notebooku jsem si po pár letech koupil novou baterku na netu a jelo se dál. Tady bych musel hodit noťas do servisu a platit nevím kolik za originální baterii a práci technika. Zkoušel jsi ten notebook rozebrat? Jestli se dá aspoň odšroubovat celý spodek a přidat RAM, profouknout ventilátor nebo se dostat i k té baterii?
    Díky za odpověď.

    1. Ahoj,
      díky za pozitivní reakci. (Ne)Vyměnitelné baterie bych se nebál. K výměně stačí odšroubovat několik šroubků a baterie může ven :). Ten přístup k ní je akorát trochu náročnější, ale nic hrozného. Potom už by stačilo baterii někde objednat a zase ji zapojit. Jak se dostat do notebooku a k součástkám si můžeš přečíst na technické dokumentaci notebooku (odkaz jsem teď přidal do recenze), já osobně jsem notebook zatím nerozebíral, protože dokud nebudu muset, raději tam nepolezu :). Ventilátor se dá profouknout buď vyndáním klávesnice (záležitost dvou šroubků) a následným vyčištěním (pokud jsem pochopil správně tech. dokumentaci), nebo odmontováním spodního krytu. Lenovo jinak do Windows předinstaloval Lenovo Energy Managment, který se postará právě nejen o šetrné používání baterie (a její dlouhou životnost) a napájecí profily, ale obsahuje také možnost „Odstranení prachu“, což by mělo vyfouknout ven prach z ventilátoru. Na to, nakolik je tato metoda účinná zatím neznám odpověď, příliš prachu tam ještě nemám :D.

  35. Zdravím!
    Opravdu precizně provedená recenze, která mě přesvědčila o jeho koupi,
    mám jen jediný malý dotaz, notebook zakupuji bez OS a jelikož nejsem zastánce W8, nainstaloval bych si starší W7, ztratí NB na výkonu či funkcích?
    Děkuji předem za odpověď

    1. Ahoj,
      díky za pochvalu, jsem rád, že informace v recenzi posloužily :). S kompatibilitou Windows 7 by neměl být problém, na podpoře Lenova jsou potřebné ovladače jak pro Windows 7 a 8, tak i pro XP, což mě celkem překvapilo. Jinak přeji s novým notebookem jenom dobré zkušenosti :).

  36. Zdravím. Jak je na tom displej oproti konkurentům ve stejné cenové kategorii? Je tam nějaký rozdíl, nebo se jedná jen o nepatrné odchylku a nevybočuje z té řady displejů do této ceny? Díky

    1. Zdravím,
      displej prakticky nijak nevybočuje – barvy nejsou příliš reálné a občas ani správně syté, což můžu porovnat s mým přes 5 let (uf to je doba :)) starým 19″ LCD od Aceru, který ty barvy kupodivu stále syté má (ale má také zase jiné nedostatky, samozřejmě). Co bych možná subjektivně zhodnotil jako malinký klad oproti ostatním je lepší ostrost obrazu – u jiných displejů v noteboocích dnešních řad (a obzvláště u 15,6″ ultrabooků) jsem pozoroval při tomto rozlišení a úhlopříčce rastr poměrně snadno, skoro to až bilo do očí, zde se mi to zdá být o něco lepší. Stejně tak pozorovací úhly jsou o něco lepší, ale přesto nijak neoslní. Pravděpodobně je to způsobeno opravdu tenkým profilem a částečně jiným typem displejů u ultrabooků. Že by tedy byl displej u Z500 nějak otřesný, to bych netvrdil, na práci a ostatně i hry a filmy postačí (i když zase ty pozorovací úhly…). Na solidní úpravu fotek to ale samozřejmě nebude.

  37. Ahoj,
    díky za recenci. Rovněž vlastním Lenovo Z500, ale s i7. Zajímalo by mě, zda jde nějakým způsobem zvětšit úložný prostor disku s Lenovo ovladači, který má od výrobce kapacitu 25 GB. Jestli jsem to správně pochopil, tak na tento disk by měly být prováděny i zálohy přes Onekey Recovery, jenže 25 GB je málo. Vím, přichází v úvahu i externí média na zálohování, ale chtěl bych zálohovat na disk, kde jsou Lenovo ovladače. Nebo máš jinoui radu? Díky moc. Honza

    1. Ahoj,
      prostor zvětšit určitě jde. Nejjednodušší je asi reinstalace systému s vlastním rozdělením disku, to ale samozřejmě všechno smaže, což není zrovna praktické. Potom by šel disk rozdělit pomocí příkazové řádky, nebo taky pohodlněji pomocí nějakého programu pro to určeného (ten ale dělá to samé a je často placený), to zase zabere čas kvůli indexaci, ale aspoň nic nesmaže (pokud se to povede ;-)).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *