Jak na záchranu dat z paměťové karty rychle a jednoduše

Jak může nastat krizová situace

Zrovna včera se mi stala taková nemilá věc… Přišel jsem domů a chtěl jsem si z paměťové karty stáhnout videa a fotky, které jsem nafotil na akci a přislíbil jsem někomu jejich dodání. Nečekám a tradičně vyjmu kartu z foťáku, strčím ji do počítače, a začnu kopírovat. Kopírování se ale najednou zasekne a Windows mi milostivě oznámí, že program mě hodlá ignorovat a nebude pracovat, přičemž to bude dělat pravděpodobně hodně dlouho. Po pár minutách nečinnosti ho tedy s úzkostlivou obavou o data na kartě natvrdo vypnu, a znovu spustím. Karta naběhne v pořádku (uf!) se všemi daty a já tedy opět začnu kopírovat. Po chvilce se kopírování samozřejmě opět zasekne a karta se pro jistotu sama odpojí, následně se připojí, a systém slavnostně ohlásí, že musím kartu před použitím naformátovat. Výborně! Došlo totiž k narušení systémového souboru a Windows netuší, jak má kartu přečíst. Následně tedy zkusím kartu strčit do zrcadlovky, přičemž zjistím, že foťák běžel asi 4 dny v kuse zapnutý v brašně (zjevně jsem jej – mě doposud neznámo proč – zapomněl vypnout), a že kartu jsem vyjmul z běžícího zařízení, což očividně stálo za daným problémem. Jenom tak mimochodem, foťáku se naprosto nic nestalo (přepnul se do úsporného režimu), baterie zůstala plně nabitá, takže žádný problém. Chválím Nikon.

Po několika minutách následující paniky jsem začal přemýšlet, jak data z karty dostat. Projel jsem pár diskuzních fór a nakonec stáhnul zdánlivě magickou aplikaci jménem TestDisk & PhotoRec.

Záchrana dat pomocí TestDisk & PhotoRec

Aplikace má pro mě velmi přívětivé rozhraní (tedy textové) a ovládá se pár klávesami, takže by s tím nikdo neměl mít problém. Pokud máte s daty podobné potíže, jako já, nebo u vás došlo třeba k poškození určitých sektorů, nechtěnému formátování aj. na médiu, tento set 2 programů vám může pomoci. Funguje na většině paměťových zařízení (pevné disky, karty, flash disky a další), což je perfektní. Program můžete stáhnout na stránkách vývojáře pomocí tohoto odkazu: TestDisk & PhotoRec. Jenom předem zmíním takovou „malou“ výhodu oproti konkurenčním programům, které zvládají sotva to samé a za příplatek vám dají grafický kabátek – TestDisk & PhotoRec je ZDARMA šířený pod licencí GPLV v2+.

Stažení dat z poškozeného média

Jakmile program stáhnete a rozbalíte, spusťte .exe soubor se jménem Photorec. Už podle názvu je patrné, k čemu tento program slouží. Následné stažení dat je velmi jednoduché – po spuštění programu si v nabídce pomocí šipek vyberte požadované médium a pomocí enteru potvrďte volbu.

TestDisk & PhotoRec

Dále najeďte na nabídku [Options], kde dle vašeho uvážení vyberte možnost „Keep corrupted files“, která zajistí, že se vám zkopírují i poškozená data, či data, která nemůže program úplně přečíst (pokud chcete zachránit opravdu maximum, vyplatí se to).

TestDisk & PhotoRec

Poté se vraťte o jeden krok zpět a zvolte [Search]. Vyskočí na vás nabídka, ve které je třeba zvolit formát, který byl dříve na médiu (nejčastěji se jedná o NTFS/FAT, tedy druhá možnost).

TestDisk & PhotoRec

Další kroky se řídí podle toho, zdali je čitelný systémový soubor na médiu. Poznáte to tak, že v „tabulce“ pod slovem partition najdete buďto požadovaný typ formátu (NTFS, FAT), to znamená, že systémový soubor je čitelný, nebo Uknown, což bohužel znamená opak. Partition jako takový je část disku – pokud tedy máte fyzický disk rozdělený třeba na další tři systémové (C:, D:, E:), uvidíte v tabulce partition více položek. Partitions nejsou bohužel označené písmeny tak, jako v systému, ale jsou zde očíslované bloky seřazené číselně podle velikosti sektorů, takže nakonec lze poměrně snadno rozpoznat požadovanou část (za předpokladu, že jich na disku nemáte hned několik o stejné velikosti).

TestDisk & PhotoRec

a) Pokud je systémový soubor viditelný a vy zvolíte požadovanou část disku (partition), vyskočí vám jako další nabídka typu prozkoumání média. [Free] znamená prozkoumání pouze volných částí média (vhodné pro smazaná či ztracená data), nebo [Whole], který prohledá celý disk a najde veškerá data na disku. Poté už jen stačí vybrat místo, kam se mají data z média nahrát, potvrdit a program začne prohledávat sektory po datech.

b) Pakliže je na médiu nečitelný systémový soubor (jako v mém případě), jako další krok stačí pouze vybrat místo, kam se mají data z média nahrát, potvrdit a program začne prohledávat sektory po datech.

TestDisk & PhotoRec TestDisk & PhotoRec

Vývojáři nám sem dokonce na pravou stranu umístili časovač, který ukazuje, za jak dlouho bude operace dokončena, takže hurá na kafe, vyvenčit psa, cokoliv… Jenom pro srovnání – v mém případě trvalo prozkoumání a záchrana dat 32 Gb karty class 10 asi dvě hodiny a 45 minut. Po ukončení operace můžete zkontrolovat, co program našel. Ještě je nutné upozornit, že program nečte systémové soubory, tzn. že nebudou zachovány původní názvy a hierarchie souborů!

TestDisk & PhotoRec

No, a to je všechno, co je třeba učinit k získání dat z poškozeného média. Jako další možnost záchrany dat se nabízí zakoupení některých profesionálních a graficky přívětivých nástrojů, což je často cenově podobné, jako záchrana dat u specializované firmy.

A výsledky záchrany? Po dokončení procedury došlo v mém případě k záchraně téměř veškerého materiálu. Chybělo pouze pár fotek, což je poměrně dobrý výsledek (teda rozhodně lepší než formátování disku). Jakmile jsem data stáhl, zkusil jsem na kartě experimentálně obnovit samotný systémový soubor, záchrana se mi však nakonec bohužel nepodařila. Níže uvedu jenom pár typů, jak toho můžete docílit, třeba budete mít větší štěstí.

Obnova systémového souboru

Pro obnovu systémového souboru (partition tabulky) na médiu spusťte druhý program se jménem Testdisk. V první nabídce zvolte možnost dle vašeho uvážení a v dalším kroku si opět vyberte požadovanou jednotku. V následující nabídce zvolte pro standardní Windows hardware možnost Intel.

TestDisk & PhotoRec

Další kroky závisí na tom, jestli program na médiu bude schopen z média vylovit přímo systémový soubor, nebo naopak nic nenajde. To můžete vyzkoušet pomocí [Analyse].

TestDisk & PhotoRec

Program se vás také zeptá, zdali bylo médium formátované pomocí Windows Vista, protože ty užívají jiné parametry (holt byl to univerzální systém). Ještě předtím je ale důležitá kontrola údajů daného média, zejména zda sedí velikost prostoru jednotky. Pokud ne, je nutné zkontrolovat detekci média v BIOSU a zajistit si případně nejnovější ovladače (tip autorů aplikace). Pokud není velikost jednotky správná, program nebude správně fungovat. Po kontrole stačí zvolit [Search] a čekat, popřípadě při neúspěchu zvolit [Deeper search].

V mém případě dopadly obě možnosti neúspěšně. Můžete se také pokusit vytvořit systémový soubor ručně. Pomocí nabídky [Advanced] můžete zadat veškeré údaje ohledně sektorů média až po daný formát, což by vám mělo umožnit vytvořit systémový soubor. Při zvolení formátu jsem ale taktéž nijak nepochodil a nic se nezaznamenalo, takže smůla…

Médium nelze načíst aneb když nic nepomůže

Pokud paměťové zařízení s cennými daty není ani možné načíst v systému, je pravděpodobné, že problém bude mít pravděpodobně závažnější příčinu, než jakou je „pouhé“ porušení systémového souboru, či nechtěné naformátování a smazání všech dat. Jakmile systém paměťové zařízení nevidí, není bohužel možné aplikovat postup popsaný výše, protože program se k němu jednoduše nedostane – v těchto případech je možné, že bude třeba fyzického či jiného pokročilejšího zásahu pro záchranu dat.

Pokud se vám tedy s programem nedaří fotky obnovit, nemáte čas data zachraňovat (obnova dat může být zejména u médií s vyšší kapacitou velmi náročná na čas), anebo máte zařízení s mechanickým poškozením (poškozené konektory, aj.), je možné vyzkoušet také služby specialistů, kteří se záchraně dat věnují přímo. Využití výše uvedeného programu Testdisk & Photorec je zdarma, ceny za služby specialistů se pak mohou pohybovat podobně, jako částky za placené programy – tedy v řádu stovek korun až tisíců v závislosti na druhu závady a náročnosti postupu získat data zpět. Pro příklad zde uvádím například ceník společnosti Datahelp v Praze.

To by bylo k záchraně dat asi vše, na internetu můžete nalézt hromadu dalších informací o záchraně dat a z diskuzí se můžete dovědět různé rady a tipy k tomuto tématu. Já doufám, že vám tento článek pomohl a přeji co nejméně problémů s nepřístupnými daty :-). S dotazy a připomínkami k tématu se můžete samozřejmě vyjadřovat pod článkem v diskuzi (vzhledem k množícím se dotazům se zkuste prosím nejprve podívat, zdali už někdo něco podobného nenapsal před vámi). Pouze bych rád podotkl, že se neživím ani profesionálně nezabývám obnovou dat – zdůrazňuji to zejména z důvodu množících se dotazů s velmi specifickými více či méně souvisejícími problémy. Pokud vám výše uvedený program pomohl zachránit vaše cenné soubory, můžete autorům tohoto softwaru poděkovat i formou finančního příspěvku, více na stránkách www.cgsecurity.org.

171 komentářů u „Jak na záchranu dat z paměťové karty rychle a jednoduše“

  1. Zdravím,omylem jsem si vymazala když jsem měla připojený mobil k PC fotky z mobilu které byly SD kartě.Daji se někde dohledat v koši v PC nebyly.Diky za radu

  2. Dobrý den,
    musím Vám z celého srdce poděkovat. Zachránil jste moji známku ve škole. Už jsem byla na pokraji zhroucení, že se do karty nedostanu.
    MOC MOC MOC DĚKUJI. <3

  3. Děkuji za dobrý návod, u mě bohužel zafungoval jen částečně, z 8GB CF karty se vytahaly snad milion let staré fotky (ještě od předchozího majitele), ale bohužel fotky o které mi šlo (samozřejmě ty nejnovější) jsou již asi navždy ztraceny. Ještě bych doporučila postup několikrát zopakovat, protože při několika opakováních se objevily i další fotky. V mém případě to vypadá, že karta blbla už při focení, jen jsem si toho nevšimla 🙁

  4. Zdravím, je možné že u 64 GB karty (bohužel Unknown verze) mi to ukazovalo 5700h do konce, pak to padlo na 3200h a nyní, po 19 hodinách to ukazuje 3900h?
    Reading sector hlásí 624 209/124 735 488, 0/10 headers found
    Díky za reakci.

  5. Dobrý deň, mám taký menší problém s SD kartou. Posledný deň na dovolenke mi po zapnutí mobilu nenačítalo SD kartu a píše stále len že je prázdna alebo poškodená, a treba ju naformátovať. V PC mi ju ani nenačítalo po prípojení cez mobil, na ntb ju čítačka kariet našla,ale nejde otvoriť. Program a aj Recuva ktorý ste odporúčal mi fungoval,ale po zadaní už hľadania mi nechcelo nič nájsť a napísalo iba že nie je schopný určiť typ súboru systému. Skúšala som kartu sformátovať, že potom by to možno išlo aspoň niečo obnoviť, lenže nejde dokončiť formátovanie, keď je to už na nejak 98 %, napíše “ Systém Windows nemohol dokončiť formátovanie.“ Je nejaká šanca alebo spôsob zachrániť dáta? Teda okrem vyhľadania odborníka…

  6. Dobrý večer,
    děkuji ti vřele. fotky syna, 2,5 roku. Co může mít pro fotra větší cenu. Nějaký filmy, mp3, vem to čert, ale tohle se nenahradí. Naprosto stejný případ – kopíruji z SD na HDD, Windows 7 ze čtečky, lup a zásek. Znova načtení : lup a formát třeba, potřeba :)))

    t

    1. Presne, rodinny fotky…cena v nedohlednu…mel sem ten samej pripad 64gb, nekolit let ze zivota, videa i fotky…pocitac s linuxem vubec nezaznamenal kartu v pocitaci, pocitac s win to samy, zrcadlovka taky nic az pak sem to hodil do takovy stary sunky fotaku a ten je nacetl a uz kopiruju……vyzkousejte co nejvic moznejch zarizeni

  7. Tome, moc děkuji!!
    Na SD kartě jsem měla nově nafocené fotky k upravení a při přendání do pc mi zahlásilo chybu karty. Ve foťáku už to psalo, že tam není nic. I jako amatér jsem díky Vám fotky získala zpět. Jsem ráda, že jste se o to podělil a věřím, že nejsem poslední, komu jste zachránil „krk“ :D.

  8. Díky! Zrovna dnes Váš návod zachránil pro nás nenahraditelné fotky z chcíplé karty. Skvělé. Zuzana Sixtová

  9. Milionkrat díky!!! Podle návodu, krok za krokem a zachránil jsem vše co jsem potřeboval. Dokonce i fotky dávno ve foťáku smazány. 🙂
    Moc díky za rady. !!!!!

  10. Po dlouhé době návod, který mi pomohl v jízlivé situaci. Jakožto laik na počítače a jiná média, si pokud to jde, chci dělat tyto věci (opravy) sám. Alespoň se něčemu novému přiučím. Díky Tome, fungovalo, zachráněno.

  11. Zdravím. Jsem moc rád za radu co tu byla poskytnuta. Už jsem nedoufal že něco takového pomůže. Fotky i videa byla většina na kartě zachráněny. Ještě jednou velký díky za tento web. Doporučuji určitě vyzkoušet.

  12. Dobrý deň, mala som taktiež problém s sd kartou, fotky boli zachránené (aspoň ich určitá časť) Za to veľká poklona že som našla niečo také.. Problém je v tom že zložku v ktorej boli súbory znova obnovené nejakým zázrakom nechce otvoriť a vypisuje mi chybu 0x80070091 .. absolútne neviem čo mam robiť, priečinok sa nedá nijako otvoriť ani vymazať. Stretol sa niekto s takým problémom? ako mam postupovať?

    1. Soubory je nutné obnovovat do jiné složky, než ze které jsou obnovovány. Do složky s obnovenými přístupy zřejmě nemáte přístup, ten se dá nastavit ve vlastnostech složky v záložce zabezpečení. Zkuste případně data obnovit ještě jednou někam úplně jinam (třeba na plochu).

  13. Dobrý den,
    dnes jsem dělala fotky na svou diplomovou práci a když jsem přišla domů, mobil mi ukazoval prázdná SD karta, po přihlášení do pc mi to kartu ani nenašlo a po připojení přes čtečku to po mě chce kartu formátovat. Myslíte, že tento program mi navrátí zpět fotky na diplomku? a je třeba předtím tu kartu formátovat?

    1. Dobrý den, pro záchranu dat je třeba, aby počítač kartu rozeznal (alespoň přes čtečku), pak je program schopný s kartou pracovat. Nemohu vám ale zaručit kladný výsledek.

  14. Zdravím, děkuji za návod, vypadá to docela jednoduše, ale bohužel to nic nevyřešilo.
    Mám kartu s raw fotkami, cr2. Blbec jsem si jí sama smazala, a obnovit se mi jí nedaří. Zkoušela jsem recuvu, free raw recover a teď tohle, ale všude tentýž problém. Data se podařil zachránit, recuva je převedla ve stejném formátu cr2, tenhle prográmek je převedl do tiffu. Každá fotka hlásí svých plných cca 25mb, takže se převedly celé a v plné velikosti, jenže! nejdou načíst. Žádný prohlížeč co mi běžně rawy bere je nepřečte, phtoshop hlásí, že „nečitelný“ formát, ačkoliv v něm upravuji běžně a s příponou cr2 nebo tiff by neměl mít problém.
    Proč to? A je nějaký způsob jak to zachránit?

  15. Díky za jednoduchý návod a za rozšíření jména tohoto programu, už po druhé dochází na SD kartě k spáse dat 😀

  16. Ahoj Tome, mám trochu jiný problém, než většina. Karta není poškozená, normálně funguje. ALE některé fotky nejde otevřít. Vidím, že na kartě jsou, i jejich vlastnosti, ale neotevřou se. Místo fotky vidím pouze šedo. Některé jsou jakoby načtené jen částečně – vidím pouze část obrázku. Co s tím? Jde nastavit obnova pouze poškozených fotek bez formátování karty? Nebo mám kartu naformátovat a obnovit vše? Obnoví se i tyto nečitelné?
    Předem díky za pomoc.

    1. Ahoj, toto spíše vypadá na problém s kartou nebo foťákem/zařízením, kdy se fotografie zcela neuloží na kartu. Často je to způsobeno nízkou rychlostí zápisu, kterou karta umožňuje – vzhledem k velikostem fotek a datovému toku je dnes vhodné kupovat karty s označením „Class 10“ a ještě lépe potom s „UHS-I U3“ s rychlostí zápisu okolo 80 MB/s a více. Při nižších rychlostech karty se nestihnou uložit všechna data a vznikají takto porušené fotografie. Pokud máš možnost, doporučuji vyzkoušet více karet v zařízení (s náležitou rychlostí zápisu), zdali u nich bude problém stejný.

      Jinak je samozřejmě možné se pokusit obnovit data z karty ve stavu, v jakém je, tedy bez formátování. Je ale otázka, zdali byly fotky uloženy původně celé a zdali je tedy co obnovovat.

  17. Perfektní, obnova fotek po opravě poškozených souborů a jejich vymazání. A zadarmo – narozdíl od OSpeedy SD Card Recovery.

  18. Děkuju moc, opravdu to fungovalo! Zachránila jsem díky tomu přes 1000 rodinných fotek za poslední 1.5 rok. Opravdu moc díky :)))

    1. Děkuji Vám moc!!! Zachránilo mi to přes 700 fotek, souborů apod. Některé fotky jsou v malém formátu, ale to vůbec nevadí. Připomene mi to ten moment, který jsem tou dobou prožíval. 🙂

      Díky díky moc!!!

  19. Vyzkoušel jsem na nečitelnou SD kartu, ale místo požadovaného obsahu mi program „vyplivl“ jen 4 soubory s příponou .dta. Co s tím?

  20. Dobrý večer,

    tento program mi zachránil na první pohled většinu dat z SD karty foťáku. Nicméně některé fotky (spíše většina) byly zachráněny ve velikosti kolem 8 kb. Po jejich přiblížení mají formu „kostiček“. Zkusila jsem tedy stáhnout program na zvětšování velikosti fotek (konkr. Akvis Manager), ale bohužel po zvětšení je fotka nepoužitelná.
    Neporadil byste mi ještě nějakou okliku, jak to vylepšit?
    Předem moc děkuji za zpětnou reakci.

    1. Bohužel, tímto způsobem se fotky „zvětšovat“ nedají – je nutné získat kvalitnější zdroj. Obávám se, že zde došlo pouze k záchraně náhledů fotek, které si foťák vygeneroval, nikoliv samotných záběrů. Nebyly náhodou fotky ukládané do RAW formátu, který program bez vyžádání nevyhledává?

      1. Aha, tak to opravdu nevím, ale u všech fotek je typ souboru JPEG (je to ono?)
        V tomto směru jsem naprostý lajk, předem se omlouvám:)
        Děkuji.

  21. Dobrý den, mám na vás dotaz. Zrovna jsme přijeli z dovolené, chtěl jsem zapnout Gopro hero 5 a zařízení píše SD ERROR, hledal jsem na různejch fórech řešení a našel jsem i váš tip na program Photorec. Mám ale problém a to ten, že PC ani jiné zařízení kartu nevidí, pouze Gopro a to píše hlášku viz. výše. Myslíte, že je řešení kartu naformátovat v Gopru a poté se pokusit zachánit data pomocí Photorec?

    Děkuji za Váš čas.

    Turták.

    1. Pokud Hero hlásí „SD ERROR“, tak mi spíše přijde, že ji pořádně nevidí ani tato kamera. Podle mého názoru to vypadá spíše na vadnou kartu. Samozřejmě pokud by karta šla naformátovat a poté načíst v počítači, asi by to stálo za pokus.

  22. Dobrý den,
    potřeboval bych poradit, zoufalost posledních hodin mi nedá spát… 🙁
    Nafotil jsem na kartu odpoledne foto, v podvečer jsem ještě na foťáku prohlížel a večer, když jsem dal CFkartu do čtečky, tak „hotovo“ – kartu jsem už nenašel, foťák hlásí „folder number full“ a zaboha se nemůžu na kartu dostat. Uváděným postupem něco proběhlo, ale „zachránilo“ to pouze RAW a když soubor CR2 otevřu, je na všech foto pouze zelený obdélník.
    Zkusil jsem několik programů, ale tento byl asi nejblíže výsledku. Ještě mi napadlo kartu zformátovat ve foťáku a poté záchranu dat zopakovat, ale mám obavu, abych to nepodělal ještě víc 🙁
    Máte prosím nějaký tip?

    1. Obecně „folder number full“ nastává, když složky na kartě dosáhnou maximálního čísla (obdobné hlášky se řeší na foto fórech, stačí pohledat na Googlu – jsou tam i řešení). Formát karty zde myslím nepomůže (pokud kartu vidí počítač, není co řešit, pokud ji tedy okamžitě nechcete používat na další focení – chápu to tak, že počítač ji viděl, když bylo možné zachránit data). Pro prohlížení RAW je potřeba mít software, který foto z daného foťáku umí přečíst – není problém zde? Pokud se zachránil pouze jeden soubor, a mělo by jich tam být víc, pak je to špatně – byla zvolena při obnově dat možnost „Whole“ pro prozkoumání celého média? Často pak také bývají problémové čtečky i samotné kabely pro připojení čteček (pokud jsou externí) … zkoušel jste/je možné stáhnout data přes foťák do počítače?

  23. Dobrý den, prosím o radu. Chtěla jsem stáhnout z foťáku fotky do PC. Po vložení micro SD karty se stahování párkrát zaseklo, pak mi to napsalo něco o nedostatku paměti, když jsem kartu vrátila do foťáku hlásí m to error paměťové karty a ptá se mě to zda chci kartu naformátovat. Poradil byste mi prosím co s tím, nerada bych o fotky přišla. Děkuji H.

  24. Velikanske diky!
    Karta mi v telefonu blbla asi dva tydny, nektere fotky se nekdy zobrazovaly poskozene, videa jednou jela, podruhe ne, potreti se rozjela a po par vterinach spadla. Po pripojeni telefonu k pocitaci nebylo mozno obsah nacist, pres ctecku karet zapojenou do pocitace mi to nabizelo akorat format disku 😀 No a zpatky v telefonu uz vyskocila jen nabidka formatovani 😀
    Diky Vasemu navodu mam vsechny fotky 😀 😀 😀 Postup byl s nejakymi mezikroky, ale podarilo se 😀 Moc diky!

  25. Dobrý den, můj telefon z ničeho nic vymazal všechny moje videa z paměťové karty, zjistila jsem že karta nejde načíst a nefunguje, jde nějak zachránit nebo popřípadě vytáhnout data z paměťové karty? Děkuji prosím o radu.

  26. Díky Tomáši, obnova dat – fotek z omylem zformátované SD karty se podařila.
    Skvělej článek.

    Ahoj
    Michal

  27. Veliké díky! PhotoRec dokáže doslova zázraky! Z nečitelné microSD karty mi obnovil téměř 200 fotografií a 18 videí a dokonce i některé soubory, které už jsem z ní dávno smazal a úplně na ně zapomněl. Jen pro srovnání: Na fórech všude vychvalovaný prográmek Recuva mi z téže karty dokázal obnovit jen 6 fotografií a žádné video. Už jsem byl skoro smířený s tím, že své fotky nikdy neuvidím. Super!

  28. Prográmek teď zkouším…. microsd po pádu mobilu- takže vytažení za provozu a karta nejde v mobilu načíst.
    Program kartu vidí 8GB przentuje jako 7982 mB, takže asi OK. Formát souborů unknown, takže jsem přišel asi o Fat tabulku. Při načítání dat se ale obejvuje ERro reading sector. Čas je nyní po 3 H na 188H ale začínal jsem na 434.
    Pomohlo by tedy zformátování karty…ale nevím jak to udělat. widle s kartou moc nekamárádí..karta je vidět, ale po najetí na kartu se seknou a točí…:=)

  29. Opravdu velkolepé, dokonce se mi povedlo zachránit všechno a nejen to, dokonce i obnovit systemový soubor. I když si myslík, že obnovení systemového souboru bylo u mě spíše náhodou. Přesto se vyskytl jeden malý háček, některé fotky jsou řádně zaprcatělé a to jak ve skutečnosti tak i datově ( okolo 12 kB ) a následně se mi je už nepodařilo napravit, ale zdaleka ne všechny asi 30 procent. Všem vřele doporučuji a podle návodu nahoře mají 100 procentní výsledek. Děkuji

  30. Ahoj potrebovala by som poradit, dostala som sa až do bodu kedy som potvrdila free, nabehlo dalšie okno a tam neviem čo mám potvrdiť prosím o radu.

  31. Díky moc za typ na program a za návod. Zachránila jsem si celou dovolenou z Finska. Opravdu se mi neskutečně ulevilo 🙂

  32. Dík za dovolenou – zachráněná foto. Data se asi pokazila aktuivní čtečkou, nikdy se mi to nestalo. SW funguje bezvadně.

  33. Fantastický výsledek. Stovky obnovených fotek, videa, prostě všechno. Určitě doporučuji vyzkoušet a autorovi článku z celého srdce děkuji.

  34. …už jsem tu dnes jednou otravovala…musím říct, že vás miluju…fotky mám zachráněný…a nejen ty, co jsem obulela…dokonce se obnovily všechny, které kdy moje SD karta viděla :o)
    …fakt si zasloužíte nějakou tu korunku…je víkendík…zítra ji ráda pošlu…i PCanalfabet jako já si díky vám poradil…moc moc děkujuuu!
    Lucka

    1. Jsem rád, že se podařilo zachránit potřebná data. Mně příspěvek neposílejte, já si jej nezasloužím – program jsem nevytvořil, pouze jsem popsal své zkušenosti s jeho užíváním do tohoto návodu … autory programu ale samozřejmě podpořit můžete :).

  35. Dobrý den,
    prosím o pomoc…v té části pod slovem „Partition“ mám „Unknown“ a druhý řádek „P FAT32“, když u obojího pokračuji dál…“Other“…“Free“…vyberu druhý řádek, který končí dvěma tečkami, tak se mi rozbalí další…vyberu opět ukončený dvěma tečkami a je tam jen „d——— 328384 328384 0 7-Aug-2016 13:10 c“ …dám Enter a v cestě už je jen „C:\“ pod ním vyberu zase řádek se dvěma tečkami a už se zobrazí jen „drwxrwxrwx 0 0 0 c“ a nic se neděje…při Entru mě to vrátí zpátky :o( …prosím poraďte…..
    …děkuju…

    1. Dobrý den,
      obnovené soubory (fotky) v adresáři zobrazují s připnou Cryptfs. Tyto soubory nejsou zobrazit. Nevím jak mám tyto soubory převést zpět na jpg a MP4? Děkuji

  36. Dobrý den, na CF jsme měl cr2 soubory čili raw canon soubory, karta byla naformátovaná ve fotoaparátu. Lze nějak soubory zachránit, zkoušel jsme vaše návody ale zatím bez výsledku. Díky

  37. Dobrý deň, fotky zachránilo ale videá vo formáte mp4 nejdú prehrať – hláška „nemožno vykresliť súbor“ kde môže byť chyba?

  38. Zdravim Vas, vse je srozmitelne, analyza trva asi dve hodiny 64 GB karty, nicmene nejsem vubec schopen najit ten nacteny rar soubor. Jak jej mam prosim najit?

  39. Úžasné. Zachránil jsem data z Ful HD kamery ktérá jsem měl na SD kartě 32GB a dvě videa nešly přečíst ani přehrát.
    Dostal jsem z karty úplně vše, včetně některých nečitelných fotek a dovolená byla zachráněna. Díky za ten návod. Moc mi usnadnil práci.

  40. Dobrý den
    uložilo mi to data do …….saved in /cygdrive/c/Users/Zuzana/AppData/Local/Temp/Rar$EXa0.409/testdisk-6.11.3.//win/c
    Nenašla jsem to. Kde to mám přesně hledat? Prosím poraďte. Děkuji.
    Zuzka

    1. To je v dočasném adresáři aplikace. Zkuste do řádku ve správci souborů či internetovém prohlížeči do cesty zadat adresu: „%appdata%/../Local/Temp/Rar$EXa0.409/testdisk-6.11.3.//win/c“. Je ale otázka, jak dlouho tam soubory systém ponechá.

      1. Moc děkuji za rychlou odpověď. Nenašlo to bohužel nic. Spustím to tedy znovu. Můžete mi prosím poradit s tímhle textem? Nevím, kam to uložit. Včera jsem zadala „Y“ . Čekala jsem nějakou nabídku s výběrem na disku C:. V tomto se nevyznám. Nevím co zadat.
        Do you want to save recovered files in c:\Users\Zuzana\AppData\Local\Temp\Rar$EXa0.409\testdisk-6.11.3.\win\c ? [Y/N]
        Do not choose to write the files to the same partition they were stored on.
        To select another directory, use the arrow keys.
        Drwx————- 400 401 0 6-May-2009 20:35 .
        Drwx————- 400 401 4096 6-Jun-2016 23:35 ..
        -rwx————– 400 401 1529 2-Oct-2008 15:02 cygwin

        Budu moc vděčná za pomoc. Děkuji Zuzka

      2. Nasměrujte dle šipkami a enterem cestu do požadované složky přes řádek s tečkami. Dvě tečky jsou adresář/složka zpět. Zbytek jsou ony adresáře na disku C. Nahoře je zobrazeno, v jaké složce aktuálně jste.

  41. dobrý den, a jak na sd kartu, ktera se mi vubec neprecte/neinicializuje? Je nejaka sance na zachranu? Ve fotaku mi to hlasi „overte SD kartu“ anebo neco podobneho. Proste nelze na jakemkoli zarizeni precist…

    diky moc,

    1. Tiež mám rovnaký problém micro ds karta v tablete z ničoho nič nezobrazila fotky a už sa mi v žiadnom zariadení nepodarilo kartu aspoň rozpoznať. Neviem čo urobiť v tomto prípade a veľmi by som chcela zachrániť obrázky..

  42. Super článek, mám 128 GB SD kartu a vyzkoušel jsem 8 softwarů včetně Getdataback, EaseUS Data Recovery a další, už jsem propadal panice a pomale se smířil, že je po datech. Tento soft co je uváděn v článku mě vše vysosal z poškozené karty, sice to trvalo cca 60 hodin, ale stálo to za to, takže mohu jen a jen doporučit, děkuji za skvělou pomoc.

  43. Ahoj. Dnes jsem vlozila svoji 16gb kartu do pc abych stahla fotky. Pri nacitani fotek se nacitani zastavilo , zustali v kvetnove slozce jen tri fotky a zbytek je pryc . kdyz kartu vlozim zpet do fotaku tak se galerie vubec nenacita , ale v pc se pak ukaze. Nerada bych o ty kvetnove fotky prisla. Myslis ze pomuze tenhle program treba recuva nenasla v te kvetnove slozce vubec nic . diky za odpoved

  44. Dobrý den,
    přišla jsem nešťastnou náhodou o všechna data z mé SD karty. Stáhla jsem si tedy pomocí vašeho odkazu ten soubor, ale stáhlo se mi to ve formátu .zip a ne v .exe.
    Nikde to nemohu spustit a tak vás prosím o radu.
    Děkuji.

  45. Dobrý den,

    chci tímto autorovi článku velice poděkovat a vyjádřit respekt.
    Díky jeho návodu a v něm uvedeném programu se mi povedly zachránit veškerá data na sd kartě (Sony), která začala hlásit „memory card error“. Postup zaručeně funguje, pokud není vaše karta asi už úplně nevratně poškozená, pak pomůže možná jen specializovaný servis. Po zformátování pak začala fungovat i karta zatím korektně, ale pro jistotu po této škaredé zkušenosti pořídím novou osvědčenou Kingston, jakkoliv je poruchovost kus od kusu. Nutno dodat, že už nějaký čas tato karta ve čtečce nabíhala až napodruhé napotřetí, ale přičítal jsem to mylně spíš starší čtečce nebo vrtochům win (v kameře totiž fungovala bez problémů) a málem na to doplatil ztrátou dat.
    Jak k problémům došlo a co bylo primární příčinou, už těžko říct.Vyndání karty nebo baterií z doměle vypnuté kamery, která byla jen v úsporném režimu (už dříve se asi stalo a problém nebyl/Únava materiálu/Převážení veřejnou mhd v tramvaji atd. Jedno ale vím jistě, že sd karet jsem za poslední roky použil už asi dvacet, zpravidla Kingston nebo A-data a tahle měla problém jako jediná, takže je dobré držet se své osvědčené značky.

    Znovu autorovi článku, ale samozřejmě i autorům programu Testdisk děkuju (rozhodně si zaslouží finanční příspěvek), zachránilo mi to důležitá a hlavně jinak už neobnovitelná data (složité natáčení a focení), která jsem ten den na kartě přenášel k jejich záloze na externí disky. Jednou za pět let zjevně i jinak spolehlivé sd karty mají svůj den. Myslím, že každý, kdo takto zachrání nějaká zásadní data, bude autora tohoto webu velebit do konce věků a nikdy na jeho pomoc nezapomene. :,)

    Děkuju a přeji hodně úspěchů do další práce i v životě.

  46. Ahoj Tome,
    vcera mi odesla micro SD karta z tabletu. V tabletu se hlasi jako poskozena. PC ji vidi, ale nedostanu se na ni=> velikost 0. Data tam jsou, hlasi to spravnou velikost karty vcetne velikosti sektoru. FAT tabulka je poskozena. Programek jsem stahnul a nainstaloval. Dle navodu jsem opakovane vyzkousel data stahnout. Pri stazeni dat cely proces probehl v cca 5 minutach s vysledkem 0 files saved. Obnova systemoveho souboru dopadla stejne: no partition found. Zkusil jsem i Advanced. Nic. Je frustrujici vedet, ze data tam jsou, jen k nim nelze dojit 😉 Je nejaka sance je z karty dostat nebo jedine reseni je popelnice? Zkusil jsem kartu zformatovat, ani to se nepodarilo. Taktez jsem nepochodil s programem GetBackData, ktery nenacte sector 0 a cely proces dopadne stejne spatne jako s TestDiskem. Diky moc.

  47. Klobouk dolu a pomalu nahoru… Neživíš se tvorbou návodů ??
    Jenom se chci zeptat .. i když to tam píšeš – funguje to i na USB disky ? Mám asi 2 nečitelný – chce to po vložení do PC potřebu formátování (zatím jsem to neudělal) . Mám na nich a 500 fotografií na každém z nich a pořád odkládám pokus o nějakou opravu . Po přečtení toho co jsi napsal a vůbec těch recenzí vidím malé světlo v tunelu nevědomosti.
    DÍKY

      1. Funguje to i na harddisky, teda pokud se roztočí a necvakají. Pomocí programů testdisk a photorec jsem již několikrát zachraňoval známým smazané soubory z harddisků, karet a flash klíčenek.

  48. Je sice fajn, že tady autorovi článku všichni děkujete, určitě si to zaslouží, ale kdo z vás poděkoval také tvůrci programu nebo mu lépe zaslal příspěvek na vývoj?
    Tipnu si: NIKDO !!!
    Autor článku by mohl svůj článek doplnit o poznámku, že je program sice zdarma, ale není od věci autorovi něco drobného přispět. Zvlášť pokud si všichni svých fotografií i jiných dat ceníme a program nám vytáhl trn odkudsi.

    1. Sám jsem na to myslel a do článku proto přidal větu s motivací pro příspěvek autorům. Dle vaší reakce ale soudím, že současná podoba motivační věty není dostatečná. Pokusím se ji tedy ještě zviditelnit. 🙂

      1. Kolik ti je ****** proboha všechny rádoby záchranné programy vychází z OSS to že to někdo převezme avydává za svůj kod a chce donaty je maras vidím že je plno negramotů co nečichlo k tučňákovi maximálné umí CMD hurá masarníci redmonťáci

      2. Ano, zmiňovaný program je také šířen pod odvozenou OS licencí. Příspěvek je na zvážení každého a rozhodně není vyžadován. Osobně nevidím nic špatného na příspěvku autorovi za přidanou hodnotu, pokud je převzatý kód distribuován dle podmínek licence.

  49. Dobrý den,
    včera se mi stalo při fotografoní na výletě, že najednou přestala Microsd karta fungovat a nejde fotit ani se dostat na staré fotky. Na displeji foťáku mi to ukazuje: Vypnutí nebo Formátovat. Po vložení karty do mobilu: Factory Mode Item Test, Clear Test Report, Version, Shutdown. A ve starším mobilu: Veškerý obsah paměťové karty bude vymazán. Přesto formátovat? Po vložení do notebooku to jen pípne, ale žádná ikonka se nezobrazí.
    Poradíte mi? Mám tam dost pro mě cenné fotky. Děkuji.

  50. Dobrý den,včera jsem při resetu telefonu do továrního nastavení kvůli obnově rychlosti atd omylem dal vymazat i SD kartu, od té doby se marně pokouším data zachránit jak programem recuva, tak i tímto. Vždy mě to hlási, že našel jen jeden nebo max 2 soubory. S obnovou dat mám už nějaké zkušenosti, ale karta se pořád ukazuje jako prázdná což je divný. Už nevím, jestli se nějak zapsal nový sektor, který mě nepustí do obnovy dat na kartě, můžete poradit prosím?

    Děkuji Marek Jandora

  51. Dobrý večer Tome, přestala mi fungovat SD karta 8GB v telefonu s informací že je prázdná a že ji je potřeba naformátovat. V PC to samé. Zkusila jsem dnes program výše a už to běží 8 hodin. Jela jsem podle návodu, některé okna se mi teda vůbec neobjevila. Výsledek Unknow, to jsem potvrdila, pak ten neskutečně dlouhý seznam jsem potvrdila ´C´ a od té doby se to prohledává. Nejistá jsem z toho, že si nejsem vědoma, že bych někde zadala, kam se data mají uložit. Předpokládaný čas se snižuje a zas zvyšuje, pohybuje se okolo 350 hodin a v tuto chvíli 103 files found. Myslíte, že je to takto ok?

    Děkuji předem za odpověď.

    Zuzka

      1. Dobrý den, i 8 hodin na prozkoumání 8 Gb se mi zdá být mnoho, jedině, že by se provádělo více průchodů. 350 hodin je přehnaná hodnota, pokud dolování dat není prováděno na nějakém starším počítači nebo na počítači s nižším výkonem (ale to by byl opravdu extrém), případně za to mohou být zodpovědné také přenosové rychlosti karty a čtečky a mnoho jiných věcí – například když je karta připojena do čtečky přes USB. Stejně je to ale mnoho. Pokud se počet zachráněných souborů nezvyšuje, těžko říct, zdali se ještě něco více podaří nalézt. Doporučuji prohlédnout zachráněné fotky a dle toho se rozhodnout.

  52. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat na SD kartu v mobilu včera večer mi to psalo, že SD karta byla neočekávaně vyjmuta.
    Dnes mi to napsalo, že SD karta byla poškozena. A mobil jí nenačte. Vložila jsem jí do PC, ale také jí nenačte. Dají se ještě nějak zachránit fotky z této karty?

    Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den, v odborném servisu to jistě možné bude. Pokud není možné přes jakékoliv zařízení kartu načíst a uvést do provozu, pak program nepomůže.

  53. Dobrý den,prosím pomůže mi výše uvedený program s formátováním micro SD karty do mobilu ?
    V pc mi to stále píše :
    nelze dokončit formátování.

  54. Ahoj, vybornej návod, vše srozumitelně napsaný. Pochopila jsem i já, jakožto úplný laik. Jenže.. Sd karta mi v telefonu hlásila, že je poškozená. Našla jsem tento návod, postupovala krok po kroku a jediný, co mi to zachránilo, tak byly už dávno smazaný fotky( byly smazaný i na Sd, což je divný) a ty, který jsem potřebovala zachránit jsem nenašla. Kartu jsem potom zformatovala v telefonu, v pc to nešlo kvůli nějakému antiviru a znovu spustila program a zase nic. Resp. Zase to našlo ty smazaný fotky. Jakoby se karta zasekla někdy v listopadu a fotky,co jsem od té doby nafotila prostě nejsou. Nemáš prosím nějakou radu, jak na to. Jsou pro mě fakt důležitý. Předem moc díky a ještě jednou palec nahoru za skvěly návod

    1. Ahoj, díky za pochvalu, jsem rád, že je návod použitelný. S uvedeným problémem jsem se setkal, bohužel jsem doposud nepřišel na řešení. Je možné, že dané vymazané fotky byly přepsány jinými daty, nebo možná nebyly uloženy korektně na kartu.

  55. Ahoj, mam prosbu. Treba mi poradis. Bohuzel nemam na notebooku ctecku karet. Fotky stahuju pres kabel z fotaku. Zkousela jsem, jestli Tebou doporuceny program fotak taky nenacte, ale bohuzel. Pametova karta jde nacist, fotky jdou i prekopirovat do pocitace, ale nejdou zobrazit. Ve fotaku mi to vzdy hodi: „soubor nelze zobrazit“. Tak nevim co s tim. Diky!

  56. Super program a návod 😉 předtím jsem zkusil asi 8 programů a z toho jeden dostal 137 fotek..
    Tenhle program mi vrátil za 1,5 hod 4400 fotek :)) taky to byly fotky co třeba člověk vyfotil a za minutu smazal.. No to jsem nepobral 😀 moc díky!! 😉

  57. Dobry den,odnesl jsem porouchanou SD kartu k diagnostice do laboratore na zachranu dat
    kvuli zachrane fotografii.Po diagnostice mi bylo sdeleno,ze je závada v řídící
    elektronice.Zachrana dat do 14dnu 5000,–CzK????Je to normalni??Jake jsou
    jine moznosti zachrany?Karta se pri foceni kousla a pak ukazovala misto fotek cerne otazniky.Pri vyndani a opetovnem zandani do fotaku zase vsechny fotky nabehly, ale fotit neslo. Pak se kousla opet, zase cerny otaznik misto fotek a dal uz neslo nic.
    Predem dekuji za odpoved.

    1. Dobrý den, vyšší částky za záchranu cenných dat jsou běžné, záleží na Vás, jak vysokou cenu pro Vás ta data mají. Vypadá to, že karta se alespoň načítá – zkoušel jste záchranu dat přes výše uvedený program? Pokud se jedná o hardwarovou chybu v elektronice, bude zřejmě opravdu třeba zásah odborníka s patřičnou výbavou.

  58. Ahoj, píše mi to, že to bude hotové za cca 400 hod. (SD karta 8 GB), je to možné? Díky, Míša.

  59. Dobrý den,
    mám velkou prosbu, chci se zeptat, jestli půjdou získat zpět fotky, které jsem omylem smazala z SD karty a v koši nejsou. Děkuji za odpověď. Dvořáková Eva.

  60. Zdravím,

    Já bych měl jednu specialitu – notebook a tedy ani tento program „poskozenou“ kartu nevidí. Je mi pomoci?

    1. Je třeba, aby počítač kartu viděl, jinak s ní nedá pracovat. Zkuste třeba jiné čtecí zařízení, a to připojit do počítače, nebo kartu v tomto zařízení naformátovat.

  61. Mě se nedaří.
    Sd kartu pc najde (ale nejde ani sformátovat), Partition mám Unknown, nikde mi to nenabízí možnost free nebo to druhý, takže si zvolim mnou vytvořený adresář na obnovu souborů (mám zaškrtnouté všechny formáty), potvrdím adresář Céčkem a pak to začne šrotovat asi půl hodiny. Pak to napíše Completed a v tom vytvořeném adresáři není ani ťuk.

  62. Díky moc za návod a sw. ! 🙂
    asi polovinu fotek z sdhc se povedlo zachránit ,ale bohužel jen v jpg a to co bylo v raw se nejakým způsobem zachránilo v tiff a ten je nepoužitelnej… Nevíte proč? Proč se soubory neobnovili v raw ?
    Děkuji

  63. Dobrý den.

    Dal jsem obnovit data z 64GB SD karty z fotoaparátu – karta sama se v PC tváří jako prázdná a při vložení nabídne opravu nebo pokračování bez opravy. Po obnově jsem získal šest souborů, z čehož jeden z nich je balík o velikosti 64 GB. Když o otevřu, najdu v něm jen jeden soubor, který má 1kB a to je vše. Ostatní získané soubory jsou předpokládám systémové soubory, které se na kartě vytvořily po připojení do PC (jeden je pro Apple, karta byla i v iMacu…).

    Mám zkusit dát kartu opravit/naformátovat a zkusit proces znovu? Nebo Už není možnost, jak dostat data zpět…?

    Předem díky za reakci.

    Kurt

  64. Dobry den Tome, chci se zeptat, kartu jsem vlozila do pc a podle Vaseho navodu dosla az do … partition a hlasi to nemilou zpravu .. Unknown… myslite, ze mam kartu zformatovat a je aspon minimalni sance na uspech ?DEKUJI ZA ODPOVED. 🙂

    1. Dobrý den, v mém případě byl partition také „Uknown“. Stačí potvrdit ono „Uknown“ přes enter a vybrat místo, kam se mají nalezená data obnovit.

  65. Dobrý den,

    program píše, že není schopen vytvořit nový soubor. Příčinou je zřejmě antivirus blokující možnost zápisu při prohlížení souborů prográmkem. Všechno, co šlo, jsem vypla, přesto se hláška i při opětovném spuštění programu zobrazí. Prosím, co s tím můžu udělat?

    Díky moc!

    1. Dobrý den, zkuste program spustit jako správce, případně jej přemístěte v počítači do složky, kam třeba běžně ukládáte soubory. Do této složky jej potom také naveďte, aby nahrál obnovené fotky.

  66. Dobrý den, mám problém. Dnes ráno jsem se vzbudila a najednou mi telefon hlásí, že je moje SD karta v něm poškozena. Nabízí mi to akorát formátování, ale nechci o data přijít. Zkoušela jsem kartu načíst přes USB kabel i do notebooku, ale marně. Poradíte mi?
    Děkuji předem

    1. Dobrý den, pokud kartu nelze přečíst ani v jiném zařízení (pokud je to microSD karta, zkuste nějaký adaptér a vložit ji třeba do notebooku, pokud má čtečku karet), pak žádná z daných čteček není schopna zvolit způsob, jakým by měla ke kartě přistupovat, protože zápis o formátu uložení dat je zřejmě poškozen. Kartu je možné naformátovat, poté jistě půjde přečíst (ale nebudou na ní žádná viditelná data), nicméně nesmí se na ni nic zapisovat – jakmile naformátovanou kartu vložíte/necháte v telefonu, často si na ní telefon okamžitě znova zapíše složky a mohlo by tak dojít k přepsání sektorů s cennými daty z dřívějška. Formátování je tak vhodnější provést přímo na počítači a poté se rovnou pokusit o záchranu dat.

  67. Prosím o radu, po stáhnuti programu mi nejde program otevřít. Po rozkliknutí se mi zobrazí hláška: “ Program nelze spustit, protože v počitači chybí cygiconv-2dll.“ ale já tento soubor vidím ve složce, kterou jsem stáhnul. Děkuji

  68. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaký způsob, jak zachránit data z SD karty, když se mi karta nechce načíst v mobilu a ani v PC.. Díky za odpoveď.

  69. Famózní – také se připojuji k těm, kteří píšou VELKÉ DÍKY!!!!
    Záchrana SD karty 128 GB s velkým množstvím fotek a videí se zdařila přesně dle tohoto návodu.
    Windows GUI mi neběželo, ale staré DOS rozhraní proběhlo parádně, čas cca 5 hodin.

  70. Skvělý, díky…pár fotek bylo sice poškozených, ale prostě zázrak…zachráněny i videa, hudba no vše cenné co bylo na micro SD kartě telefonu…

  71. Reaguji na příspěvěk Frutta a Eriky. Přihodilo se mi to samé co Vám. Stále jsem hledal a nikde nic. Až jsem otevřel tu SD kartu na které byl problém. A světe div se, najednou na ní vše bylo :).

  72. Dobrý den Tomáši, mockrát děkuji za parádní návod, zachránila jsem brečící dceři téměř vše z sd karty v mobilu. Trvalo to sice 17 hodin ale stálo to za to. Prográmek úžasný, skvěle funguje. Dokonce našel i fotky a videa již smazané 🙂 Ještě chci zkusit druhou kartu, kterou jsem si netroufla před 2 měsíci opravit a dala ji známému…bohužel se mu skoro nic zachránit nepodařilo, kromě nějakých starých fotek, ale z novějších vůbec nic. Ta karta je ale už naformátovaná a od té doby nepoužívaná. Myslíte že to má cenu zkoušet? Že z ní třeba ještě něco vytáhnu? Jinak nechápu jak je možné, že dcera během 2 měsíců má takovou smůlu, že se jí poškodí 2 karty…vždy nové…jedna 8 gb, druhá 16 gb. Dost fotí a natáčí videa, je to tím? Může to způsobit mobil? Děkuji za odpověď. Simona

    1. Dobrý den, jsem rád, že návod pomohl, poděkujte spíše také autorům programu ;). To, že je karta naformátovaná, tolik nevadí, spíše je důležité, aby se na ní dále nic nezapisovalo. Časové hledisko tady asi taky není úplně relevantní, to by to musela být mnohem delší doba. Určitě bych z té druhé karty zkusil nějaká data vytáhnout, u mně se podařilo vytáhnout z té mojí data stará skoro dva roky, a to jsem na ni zapisoval neustále. A ano, některá zařízení mohou sama způsobit formát karty (ale to už by se dnes dít nemělo), nicméně podobného efektu se může docílit i vyjmutím karty ze zařízení v nevhodnou chvíli.

  73. Dobrý den, soubor jsem rozbalila, ale mám tam místo photorec. exe photorec _win je to to samé ?!Děkuji za odpověď J.Kobilakova

  74. Skvělý tip! Už jsem byl smířený s několikatisícovou platbou za tuto službu u profíků a nakonec to mám zadarmo a za pár minut! Díky!

  75. Moc děkuju za bezvadný návod!!!! Zachránilo mi to fotky, které jsou pro mě velmi drahé! Děkuju!

  76. Ahoj, chtel jsem si pretahnout fotky z fotaku do PC ale kdyz dam kartu do PC tak to pise ze disk musi byt pred pouzitim zformatovany.. a fotak pise to same.. 🙁 mam tedy kartu formatovat ? dekuji predem za odpoved 🙂

    1. Ahoj, sice pozdě, ale přece – nejrychlejší je asi kartu naformátovat a poté obnovit. Na kartu se ale nesmí před obnovením zapsat žádná jiná data!

  77. Dobrý den, chci se poptat než se v tom začnu vrtat nevíte někdo zda se dá tímto programem zachránit z karty video které je znovu přehrané ? Vím že to jde pokud je smazané ae pokud je přehrané ? Díky.

    1. Dobrý den, pokud myslíte případ, kdy je video přepsáno něčím jiným, tak nezbývá nic jiného, než to zkusit (záleží na tom, které sektory na kartě byly přepsány). Jinak samotné přehrávání videa na zařízení na to nemá vliv.

      1. Tak se nezdařilo, buď jsem to někde zvrtal, bo to nejde :-(. V každém případě děkuji za pomoc. P.S. přehlednější a jasnější návod jsem už dlouho neviděl, perfektní práce 🙂

  78. Ahoj, asi jsem v háji i s tímto programem. Karta mi nejde vůbec načíst (ani v PC ani v mobilu), takže ani tenhle program mi nezobrazí paměť, se kterou chci pracovat. Máte někdo nějakou radu, co s tím??? 🙁 Díky

    1. V tomto stádiu je bohužel možné, že karta je nevratně poškozena. Jsou konektory v pořádku? Pokud kartu nenačte systém v počítači, není šance s kartou dále běžně pracovat.

    2. Cus, take mi to neslo, ale pote, co jsem ji vlozil do adapteru pro micro sd karty, vlozil do ctecky v notebooku, tak jsem ji okamzite videl. Vypada ze se oprava povedla nastesti.
      Dík za super radu

  79. Program je Boží. Můžu jen doporučit…Stalo se, že po pádu mobilu vypadla i sd karta a pak už nešla načíst.S tímto programem jsem asi 95% fotek a hudby zachránil

  80. Ahoj mohl by mi nekdo poradit? Vcera jsem ulozila data na USB Flasch Disk no vecer uz nefungoval. Udelala jsem vse jak je psano nahore v navodu, ale po zadani mista kam se maji data ulozit a po potvrzeni entrem se nic nedeje. Jako by to neslo spustit. Nebo ten program pracuje aniz by to bylo znat?

  81. Velké díky! Funguje a zachraňuje. Mně ani nemusela karta kleknout, prostě jsem omylem vymazala fotky, o kterých jsem myslela, že už je mám v počítači. Těší mě, že aspoň někde funguje ochrana proti mojí blbosti! 🙂
    Hodně štěstí!

  82. Dobrý den, moc vás prosím o radu. Z nějakého neznámého důvodu mi přestala načítat SD karta. Nekomunikuje s foťákem ani PC. Je možnost jak zachránit fotky a videa z takové karty?? Moc děkuji za pomoc. Hezký den. Dvořáková

    1. Dobrý den, pokud se uvedená karta nehlásí na žádném zařízení, pak pravděpodobně bohužel nebude možné data obnovit bez fyzického zásahu do karty. Tady bych raději doporučoval navštívit firmu, která se na záchranu dat specializuje, či poprosit někoho šikovného, kdo s podobným zásahem do karty má zkušenosti :).

  83. Dobrý den,
    a jak postupovat v případě že se mi karta v menu photorec nezobrazí? zobrazí se mi pouze HDD z notebooku, ale paměťová karta nikoli… Předem děkuji za odpověď.

      1. Dobrý den, mám stejný problém, SD kartu v MENU nevidím. Po zastrčení do čtečky NB zahlásí, že disk musí být před použitím naformátován. …ráno jsem ještě mobilem fotil, ale v průběhu dne přestal mobil kartu videt a ukládal jen do vnitřní paměti 🙁 Předem děkuji za radu.

      2. Dobrý den, program jsem už několikrát použil a už se mi také stalo, že karta bohužel nebyla ve výpisu (holt nic není dokonalé). Ohledně programu jsem zatím nenašel žádné užitečné řešení tohoto problému, nicméně našel jsem ve vlákně s podobným problémem doporučení na program Pandora, který je také zdarma (http://www.pandorarecovery.com). Můžete zkusit alespoň ten, snad se zadaří.

      3. Dobrý den, děkuji za radu. Nicméně se nezadařilo resp. karta nejde ani zformátovat. Takže karta jako taková je KO. Ale dříve nebo později se programy budou určitě hodit. Ještě jednou díky.

  84. Lidi jsem úplně v pasti potřebuji poradit. Mám SD kartu poškozenou a v žádném telefonu nejde spustit. Stále to píše, že je poškozená a že jí mám formátovat. Opravdu ztratím veškerá data? Jsou tam jen fotky, videa a mp3. A druhá věc vůbec nevím, co podle tohohle programu opravuji. Prvních pár obrázku je stejných, ale pak tam mám jiné věci a někde jsem zahlídla, že tam mám 500 GB to bude asi noťas ne? Děkuji

    1. Zdravím, pochybuji, že by ona karta měla 500 GB, takže to zřejmě opravdu bude disk v notebooku. Formátováním SD karty se pouze přepíší sektory karty na stav umožňující přepsání … to znamená, že jakmile se karta naformátuje a přepíše jinými daty (dalšími fotkami apod.), budou data s největší pravděpodobností nenávratně ztracena, samotným formátováním se data neztratí (nebudou však pravděpodobně nikde k dispozici). V tomto případě si myslím, že by Vám mohl program pomoci – je na obrazovce s 500 GB diskem ještě něco jiného, menšího?

      1. aha no taky si myslím, že to je pevný disk v noťasu. Povedlo se mi přes redukci vložit do noťasu sd kartu a nějak se mi už vytahují věci z karty 🙂 Ještě počkám zda tam bude vše, nebo aspoň to nutné 🙂 Jak se mi to vytáhne z karty můžu potom naformátovat kartu? Nebo jí vyhodit a koupit novou? Děkuji

      2. Kartu potom samozřejmě můžete naformátovat a měla by opět fungovat normálně – vyhazovat tedy není nutné, pokud pro to nemáte nějaký zásadní důvod ;-).

    2. Ahoj, teď se mi stala stejná věc -> kartu sem naformátoval, a spustil ten zázračný program, navolil jaký soubory sem potřeboval, a našlo mi to všechno. každopádně začnu si zálohovat data 😀

  85. Mohla bych se zeptat kam se to uloží? Mám tam na výběr strašně moc možností, takže ani nevím co vybrat… a když už bylo vše hotovo, soubory sem nenašla i když to psalo, že to má určitý počet souborů

      1. program mi nasiel vela fotiek na sd karte , ulozil ich niekde a ja neviem kam , proste to nikde neviem najst v pc, poradite ?

      2. Zkuste v počítači nechat vyhledat složku „recup_dir“. Jinak asi jedině podle data změny v adresáři vyhledat ručně.

  86. Moc díky za skvělý tip!! Zkoušela jsem i jiné zachraňovací programy,ale nefungovaly ..až tenhle 🙂 fakt super!

    1. Ahoj,

      mě to nefunguje. Kartu mám Samsung microSDHC 32GB , viz. https://www.covybrat.cz/jak-vybrat-pametovou-kartu/ píše to že je poškozená a v žádném telefonu nejde spustit. Stále to píše, že je poškozená a že jí mám formátovat. Opravdu ztratím veškerá data? Jsou tam jen fotky, videa a mp3. A druhá věc vůbec nevím, co podle tohohle programu opravuji.

  87. Zdrc ! Kámo, miliardový díky ! Zachránil jsi mi několik set fotek z nezapomenutelný dovolený ! Jen mi teda z celé karty nefakčila pouze galerie. Ale při obnovování souborů se mi nepodařilo nastavit pouze ji, čili projelo to celou kartu-což zabralo o pár hodin více.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *