Recenze externího disku A-Data SH02 – 640GB

Netrvalo to dlouho a najednou nastala chvíle, kdy jsem potřeboval více místa pro ukládání dat. Nedostatek místa na disku notebooku by sám o sobě nebyl takový problém, spíše mě ke koupi externího disku mě donutila nutnost zálohovat veškerá data, ať už pracovní, školní či multimediální.

Po krátkém rozhodování jsem dospěl k výběru  disku  A-Data SH02 – 640GB, který jsem zakoupil v Czechcomputeru za cenu 1569Kč.

Recenze

Disk má pouze výstup na USB 2 konektor, tedy žádné USB 3. I tak jsou ale rychlosti přenosů více než přijatelné. Disk jsem dostal v celkem pěkném a praktickém balení a pokud si ho necháte poslat poštou, nemělo by balení vadit drsnější zacházení. V balení naleznete externí disk, Y propojovací USB kabel, tedy s dvěma vstupy USB a stručný manuál. Na disku není žádný předinstalovaný software od výrobce, SW je možné stáhnout z internetu z odkazů uvedených na brožurce k disku.

1) Provedení

Původně jsem čekal, že bude na boxu disku použit alespoň kousek hliníku, bohužel, celý box je z plastu. Nakonec to ale tolik nevadí, vše výborně zapadá do sebe a provedení je perfektní. Na horní ploše boxu výrobce použil  3D texturu a disk je díky ní celkově pěkný. Kromě textury můžeme na horní straně nalézt také modrou LED diodu, který indikuje vytížení disku, ve tmě však není vůbec rušivá. Dioda také osvicuje linku na přední straně disku, opět celkem efektní. Spodní strana je celá bílá a není na ní nic zajímavého. Po zapojení se mi párkrát stalo, že disk začal poměrně hlučně vibrovat, po chvilce se ale srovnal a od té doby se tato porucha nevyskytla (výrobce poskytuje záruku 3 roky). Disk se také nijak nepřehřívá a hlučný jinak také vůbec není. Co se týče rozměrů, disk je malý a skladný, jeho poměr velikosti vůči peněžence můžete vidět na fotce.

2) Rychlosti

Po vybalení a zapojení jsem byl při pohledu na přenosové rychlosti trochu mrzutý, jelikož jejich velikost byla…špatná. Bylo to samozřejmě zapříčíněno špatným formátováním z výroby –FAT32. Za okamžik jsem tedy přeformátoval disk na NTFS a rychlosti byly rázem násobně vyšší :-). Na konkrétní výsledky se můžete podívat na obrázku z benchmarku, rychlosti jsou celkově průměrné na zařízení s USB 2 výstupem.

Externí disk A-Data Superior SH02

3) Závěr

Celkově jsem s diskem spokojen, na mé zálohy to je perfektní volba za celkem přijatelnou cenu. Vzhled je pěkný a provedení taktéž na dobré úrovni. Uvidíme, co všechno disk vydrží :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *